İngiltere iki eski bakanın gizli kamera görüntülerini konuşuyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind’in hayali bir özel şirketle yaptıkları "pazarlık" görüntüleri, ülke gündemine bomba gibi düştü.

İngiltere’de deprem etkisi yaratan "para karşılığı siyasi nüfuz" skandalı iki İngiliz yayın kuruluşunun ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. Daily Telegraph gazetesi ve Channel 4 televizyonunda yayımlanan Dispatches isimli haber programının ortak araştırmasından oluşan program için muhabirler, Çin’e bağlı özel idari bölge Hong Kong’da faaliyet gösteren sözde PMR adlı bir iletişim ajansının temsilcisi gibi davranarak 12 İngiliz milletvekili ile temas kurdular. PMR şirketi, ‘önemli dış ilişkileri olan İngiliz siyasetçileri danışma kuruluna almak’ için görüşmeye davet etti.

12 VEKİLDEN 2'Sİ KABUL ETTİ

Bu teklife 12 vekilden eski Dışişleri Bakanı İşçi Partili Jack Straw (59) ile yine eski Dışişleri Bakanı Muhafazakâr Partili Malcolm Rifkind (59) sıcak baktı.

Bunun üzerine şirket temsilcisi kılığındaki muhabirler ikiliyle pazarlığa oturdu. Gizli kamerayla da bu görüşmeler kayda alındı. İş görüşmesi kaydında Jack Straw’ın, ‘nasıl kimseye yakalanmadan hareket ettiğini’ ve ‘kendisine yılda 60 bin sterlin (229 bin TL) ödeyen bir emtia şirketi adına AB kurallarının değiştirilmesi için nüfuzunu kullandığını’ anlattığı yer aldı. Kayıtta, ödeme konusunda, Blackburn vekili olan Straw’ın, “Normal olarak bir konuşma filan yaparsam bunun günlüğü 5 bin sterlin (19 bin TL). İstediğim para bu” dediği de duyuldu.

"ELÇİLERLE GÖRÜŞEBİLİRİM"

Sir Malcolm Rifkind ise kayıtta, dünyadaki tüm İngiliz büyükelçilerine ‘yarar sağlayacak’ erişim imkânı sağlayabileceğini öne sürdü. Halen Kensington bölgesi milletvekili ve Parlamento İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanı olan Sir Malcolm Rifkind, “Ben kendi hesabıma çalışıyorum. Kimse bana maaş ödemiyor. Paramı kazanmam lâzım. Ne kadar boş zamanım olduğunu bilseniz şaşırırdınız” dedi ve yarım günlük çalışması için bir bankanın kendisine 5 bin (yaklaşık 19 bin TL) ile 8 bin (yaklaşık 30 bin 500 TL) sterlin arasında ödeme yaptığını söyledi. Channel 4 görüntülerin tamamını dün akşam yayımladı.

 BİRİ UTANÇ DUYDU DİĞERİ KENDİNİ KOMİSYONA SEVK ETTİ!

Görüntülerin yayımlanması üzerine konuşan Straw "tuzağa düşmüş olmaktan utanç duyduğunu" belirtirken usulsüz hiçbir şey yapmadığını savundu.



Rifkind ise olayı sonrası Muhafazakâr Parti’nin denetçilik görevinden ayrıldı ve parlamento soruşturma komisyonuna sevk edilmesini istedi.

BAŞBAKAN CAMERON'DAN SERT SÖZLER

Skandal sonrarıs konuşan İngiltere Başbakanı Cameron da, “Bunlar çok ciddi iddialar. Bu ülkede ciddi kurallar var” diyerek, iddiaların araştırılacağını açıkladı.