İngiliz bilim insanları Güneş Sistemi'nin minyatür bir versiyonu olarak tanımladıkları çok eski bir sistem keşfetti. Kepler teleskobunun verilerini inceleyen Birmingham Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, çekim etkisinde beş gezegen bulunan bir yıldızın varlığını ortaya çıkardı. 117 ışık yılı uzaklıktaki bu güneş sisteminin 11.2 milyar yıl önce oluştuğu; Kepler-444 adı verilen yıldız ve gezegenlerinin Dünya'dan iki buçuk kat daha yaşlı olduğu kaydedildi.



Bilim insanları, büyüklükleri Merkür ve Venüs arasında değişen beş gezegenin yıldız etrafındaki dönüşlerini, Dünya'nın 10 gününe eşdeğer sürede tamamladıklarını açıkladı. Keşif ekibinde yer alan Tiago Campante, türünün bilinen eski bir örneği olan güneş sisteminin galaksideki antik yaşamı aydınlatabileceğini söyledi. Campante, gezegenlerin yıldıza olan uzaklıkları göz önünde bulundurulduğunda yaşam olasılığının ortadan kalktığını ifade etti.

DEVASA HALKA SİSTEMİ

Uzayda ikinci keşif Hollandalı ve ABD'li astronomlardan geldi. Bilim insanları devasa halka sistemi bulunan bir gezegen keşfetti. Gezegenin halka sistemi Satürn'ün halka sisteminden 200 kat daha büyük. Astronomlar, gezegenin etrafındaki muhtemelen 30'dan fazla halkanın her birinin milyonlarca kilometre çapında olduğunu hesapladı. Halkaların, SuperWASP gözlemevinden toplanan verilerin incelenmesi sırasında keşfedildiği bildirildi.