Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya iat uzay aracı Cassini, yedi yıllık araştırmalarının ardından, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu olan Enceladus’un buz yüzeyinin altında, tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller keşfetti.



BUZUN ALTINDA TAM KÜREYİ KAPLAYAN OKYANUS VAR

Araştırmaya göre jeolojik olarak aktif durumdaki Enceladus’un yüzeyinin altında bulunan büyük ve akıcı su kitlesinin, bilinmeyen deniz canlılarına da ev sahipliği yapıyor olabileceği düşünülüyor.



Uzay aracı Cassini'nin yaklaşık yedi yıldır gönderdiği verileri inceleyen uzmanlar, Enceladus uydusunun yüzeyindeki titreşimlerin büyüklüğünün, buz yüzeyin dışarıdan içe doğru tamamen donmuş halde olmadığını, bunun da buzun altında tüm küreyi kaplayan bir okyanusun var olduğunu gösterdiğini bildirdi.



 

Enceladus’ta bir okyanus olabileceği teorisi, 2005’te Cassini’nin uydunun güney kutbunda su buharı ve buz püskürten volkan ağızları keşfetmesiyle gündeme gelmişti. Yaklaşık 500 kilometre çapındaki Enceladus’un yer çekimi özelliklerini inceleyen gök bilimciler, buz kaplı yüzeyin 30-40 kilometre altındaki okyanusun derinliğinin 10 kilometreyi aştığını belirtiyor. Gizli okyanusun, Güneş Sistemi’nde mikrobiyal hayata en uygun bölgelerden birisi olduğu kaydediliyor.



Cassini uzay aracı, 28 Ekim’de Enceladus’e en yakın geçişini yaparak yüzeyin yaklaşık 49 kilometre üzerinden uçacak. Elde edilecek veriler, gelecekte bu uyduya yapılması planlanan insanlı ya da insansız görevler için yeni yol haritaları belirleyecek.

Plüton'un yeni fotoğrafları yayımlandı!

Plüton'un yeni fotoğrafları yayımlandı!



NASA'nın yeni hedefi belli oldu

NASA'nın yeni hedefi belli oldu