ABD'de WDBJ7 kanalı çalışanlarından gazeteci Alison Parker ve kameraman Adam Ward'ı canlı yayında öldüren Vester Lee Flanagan, ABD'de canlı yayında gerçekleştirilen silahlı saldırıları tekrardan gündeme taşıdı.


1-JONH F. KENNEDY SUİKASTİ


Canlı yayında gerçekleştirilen silahlı saldırılarından en bilineni, hiç kuşkusuz ABD'nin 35. Başkanı John F. Kennedy'e gerçekleştirilen suikast...  Suikast, 22 Kasım 1963 cuma günü Dallas'da tüm kameralar kayıtteyken gerçekleşti. Yerel saatle 12.30'da eşiyle birlikte konvoyda ilerlerken, üstü açık arabaya açılan ateş sonucu John F. Kennedy olay yerinde can verdi. Ensesinden ve başından iki kurşun alan Kennedy, Parkland Hastanesi'ne götürülürken yolda öldü. Bu güne kadar söz konusu cinayet aydınlatılamadı. Suikast sonucu ölen ilk ABD başkanı olan Abraham Lincoln' den sonra John F. Kennedy' nin suikastı da ABD halkında derin izler bıraktı.


2-LEE HARVEY OSWALD


ABD başkanı John F. Kennedy'ye suikast düzenlediği iddia edilerek tutuklanan Lee Harvey Oswald 24 Kasım 1963 günü, yani olaydan iki gün sonra, Dallas Emniyet Müdürlüğü binası çıkışında gece kulübü sahibi Jack Ruby tarafından canlı yayında öldürüldü. Yani John F. Kennedy'nin suikastçisi de bir suikasta kurban gitti. Oswald 1962 yılında Pentagon'da göreve başladı ancak KGB ajanı olduğu söylentileri üzerine işine son verildi.


3-RONALD REAGAN SUİKASTİ


30 Mart 1981’de eski Başkan Ronald Reagan, Washington Hilton Oteli’nin çıkışında silahlı saldırıya uğradı. Başkan Reagan ve aralarında Gizli Servis koruması Tim McCarthy’nin de bulunduğu üç kişi ağır yaralandı.


GAZETECİLER CANLI YAYINDA VURULDU


Dün ABD’nin Virginia eyaletinin kuzeybatısında yer alan Moneta kasabasında gerçekleşen olayda, sabah kuşağı programında Ticaret Odası Başkanı Vicki Gardner ile röportaj yapan Alison Parker ve o anları görüntüleyen kameraman Adam Ward, canlı yayında silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Olayda sırtından vurularak yaralanan Vicki Gardner da hastaneye kaldırıldı.

Olayın ardından aracında kendini vuran saldırgan Vester Lee Flanagan ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.


SİLAH KULLANIMI KONUSUNDA HİÇBİR YASAL DÜZENLEME YOK


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest olayla ilgili olarak, "Yaşanan olay, ABD genelinde silahlı şiddetin yaygınlaştığını ortaya koyan bir diğer örnek ve bunu sona erdirecek  hiçbir yasal düzenleme yok" ifadesini kullanarak Kongre’nin bu konuda bir adım atması gerektiğini vurguladı.

ABD'DE 'BİREYSEL SİLAHLANMA' TARTIŞMALARI


Bireysel silahlanma konusu, ABD'de uzun yıllardır gündemi meşgul eden bir tartışma.  Amerika’nın tarihsel ve kültürel geçmişi, ateşli silah kullanımını dünyanın dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla mümkün kılıyor.

ABD’de haklar bildirgesi olarak bilinen ilk on değişiklik 15 Aralık 1791’de Amerikan Anayasasının bir parçası oldu. Ve yasada "halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilemez." maddesine yer verildi. Ayrıca 2008’de Columbia Yüksek Mahkemesi ‘bireysel savunma meşrudur’ kararı verdi.


OBAMA'DAN SİLAHLANMA KONUSUNDA İLK ADIM


Silah mülkiyeti sorununun uzun yıllardır çözülememesinin bir nedeni milyonlarca üyesi olan silah lobisinin ABD’de oldukça güçlü bir konumda olması.  ABD Başkanı Barack Obama 2012 yılında meydana gelen okul baskının ardından silah lobisini karşısına almayı göze aldı. Obama’nın isteğiyle,Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler silah satın almak isteyenler için getirilmesi istenen detaylı öz geçmiş konusunda anlaşmaya vardı. ABD Senatosu’nun aldığı bu kararla yıllar sonra ilk kez silahlanma üzerine bir sınırlama düzenlemesi bu aşamaya kadar geldi. Fakat daha ileriye gitmedi.


SİLAH SATIN ALMA YAŞI 14


ABD'de her eyaletin silah satışları üzerine kendi yasaları bulunuyor. Bazı bölgelerde silah satın alma yaşı 14’e kadar düşerken, birçok eyalette ise silah taşımak bir yana “ meşru müdafaa” kapsamında ateş açmak bile serbest. Örneğin Teksas eyaletinde neredeyse her evde en az bir adet silah bulunuyor. Öyle ki, eyaletteki silah sayısının bütün Avrupa Birliği vatandaşlarının sahip olduğu silah sayısından fazla olduğu belirtiliyor. Teksaslılar için ise bu çok normal bir durum.

RAKAMLARLA "ABD'DE SİLAH"


Amerika genelinde silah sayısının 280 milyon civarında olduğu sanılıyor. Sadece 2012 yılında yaşanan 14 silahlı saldırıda 102 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in rakamlarına göre her 100 Amerikalıdan 89’unun silahı var. Yani Amerikalıların elinde dünyadaki sivillerin sahip olduğu toplam silahın yüzde 35’i bulunuyor. Dolayısıyla ülkedeki cinayetlerin yarısından fazlası da silahla işleniyor. Bu konuda ABD’yi Yemen ve İsviçre takip ediyor.


SİLAHLANMA ORANI AZALDI


ABD’de silah taşıma ve bulundurmayı destekleyen yasalardaki artışa rağmen 2014 yılında silah ruhsatı bulunan hane sayısı yüzde 32 ile son 40 yılın en düşük rakamına gerilemiş. Fakat yine de ABD’de silahlanmanın her vatandaşın hakkı olduğunu savunanların oranı yüzde 52’lerde iken silahlanmaya sınırlama getirilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 45’lerde kalıyor.