Kimliğini sır gibi saklayan ve tüm dünyanın sadece eserleriyle tanıdığı başarılı sokak sanatçısı Banksy, Dismaland adlı distopik sergisini İngiltere'nin güneyinde terkedilmiş bir tatil kasabası olan Weston-super-Mare'de dün açtı.



6 hafta sürecek olan sıradışı sergi, aslında Disneyland'ın umudu ve 'ütopik mutluluğu' merkeze alan anlayışına karşılık, bilindik 'sonu mutlu' hikayelerin alternatif trajik sonlarını konu alan 'korku dolu' eserlerle dolu.



Örneğin Dismaland'deki eserlerden birinde Sindrella, bal kabağı arabasında korkunç bir kaza geçiriyor.



Banksy’nin “küçük çocuklara uygun olmayan aile eğlence parkı” şeklinde tanımladığı sergi, toplumsal düzeni eleştiriyor ve çarpık ekonomik ilişkilerden beslenen kültür yapısı ile onun ürünlerini hedef alıyor.



Sergide bulunan ve Banksy'le özdeşleşen diğer bir tema da "tüketim karşıtlığı."



'Dismaland' ismi, İngilizce 'dismal' yani 'kasvetli' sıfatı ile dünyaca ünlü eğlence parkı Disneyland’den türetilmiş.



‘Dismaland’da Banksy’nin 10 yeni eserinin yanı sıra aralarında Damien Hirst, Jenny Holzer, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bäst, Espo'nun da bulunduğu 58 farklı sanatçının eserleri sergileniyor.



Sergi alanındaki bir çadırda katılımcılar otobüs duraklarındaki reklam panolarının kilitlerini nasıl açabileceklerini öğrenip 5 pound'a panoları kırmak ve reklamları propoganda posterleriyle değiştirmek için gerekli aletleri satın alabiliyor.



Yol üzerinde çocuklar için yüzde 5 bin faizle ‘harçlık kredisi’ teklif eden dükkanlarla karşılaşılıyor.



Dismaland'in pop-up sanatın en büyük örneklerinden biri olduğu konuşuluyor.



6 hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak sergide Disneyland’da bulunan kalenin bakımsız ve terkedilmiş bir örneği de bulunuyor.



Dismaland'in tanıtım bülteninde ziyaretçilere için şu ifadeler yer alıyor:

"Sıradan bir aile gezintisinin ruhsuz, şekerle kaplanmış bayalığına bir alternatif mi arıyorsunuz? Ya da daha ucuz başka bir yer mi? O zaman burası tam da size göre. Akılsızca bir 'gerçeklerden kaçış' fikrinden kaçabileceğiniz kaotik bir yeni dünya. Bir burger tezgahı yerine, bir müzemiz var. Bir hediyelik eşya mağazası yerine bir kütüphanemiz var. Peki aslında bir hediyelik eşya dükkanımız da var.

Bütün ailenizi getirin ve bizim şu kronik boş zaman fazlalığımıza yaptığımız bu en son katkının, bir 'şaşkınlık parkının' tadını çıkarın.

Bu etkinlik yetişkinlere yönelik temalar, rahatsız edici görsellik, flaş ışıklarının genişletilmiş bir kullanımı, duman efektleri ve küfür içerir. Aşağıdaki nesnelerin getirilmesi kesinlikle yasaktır: Bıçaklar, sprey boyaları, yasadışı uyuşturucular, ve Walt Disney şirketinden gelen avukatlar."



Sergide, üzerinde "Ben bir embesilim" yazılı balonlar satan bir görevli bulunuyor.

Önceki eserleri açık artırmada yüzbinlerce sterline satılan ve kimliğini gizli tutmayı tercih eden Banksy, yeni sergisi için “bir sanat festivali, eğlence ve başlangıç seviyesi anarşizm. Alton Towers’da olmayı tercih edecek yüzde 99 için bir sanat gösterisi” yorumunu yaptı.

Gazze'de Banksy krizi

Gazze'de Banksy krizi