Dünya önceki gün Orta Afrika ülkesi Burundi'den gelen haberle sarsıldı. Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın yurt dışına çıkmasını fırsat bilen bir cunta ülkede darbe yaptıklarını duyurmuştu. Ancak devlet televizyonunu ele geçiremeyip, halkı inandıramayan darbecilerin bu girişimi "hüsranla" sonuçlandı.



"EVET BAŞARISIZ OLDUK"

Burundi'de darbe girişiminde bulunan generallerden üçü tutuklandı. Yani darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Darbeci generallerden Cyrille Ndayirukiye, başarısız olduklarını itiraf etti. Devlet Başkanı'na bağlı askerlerce tutuklanan eski Savunma Bakanı Ndayirukiye, "Başarısız olduğumuzu kabul ediyorum. İktidarı destekleyen askerlerin büyük direnişiyle karşılaştık" dedi.

"UMARIM BİZİ ÖLDÜRMEZLER"

Darbecilerin lideri Niyombare ise kendisinin de teslim olacağını söyledi ve "Teslim olmaya karar verdik. Umarım bizi öldürmezler" dedi.

PEKİ NEDEN BAŞARISIZ OLDULAR?

Darbeci generallerin başarısızlığının nedeni ise tüm dünyada alay konusu oldu. Ajanslara düşen haberlere göre darbe girişiminin yapıldığı gün generallere bağlı birlikler Burundi devlet televizyonunu ele geçirmeye çalıştılar. Hükümete bağlı güçlerin direnişiyle karşılaşan darbecilerin bu yüzden "darbe yaptıklarına" halkı inandıramadıkları ortaya çıktı.



LEVENT KIRCA PARODİSİ GİBİ!

Burundi'deki bu girişim akıllara usta komedyen Levent Kırca'nın efsanevi programı Olacak O Kadar'da işlediği "darbe girişimi" parodisini getirdi. Parodide "darbe yapmaya çalışan generallerin planını" o dönemde artmaya başlayan "özel televizyonlar" bozuyordu.

Burundi'de

Burundi'de "trajikomik" darbe