Yunanistan'ın IMF'e 1.6 milyar euro ödeme yapması gerekiyordu. Gazetecilerin 'Yunanistan bugün borcunu ödeyebilecek mi?' sorusuna cevap veren Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, 'hayır' cevabını verdi. Varoufakis Yunanistan'ın kreditörlerle son anda mali yardım anlaşmasına varılması olasılığı hakkındaki soruyu ise "Öyle umuyoruz" diyerek yanıtladı.

Yunanistan hükümetinin IMF'ye olan borç taksidi ödemesi için sürenin dolmasına saatler kala Brüksel'e yaptığı son teklife de Euro Bölgesi maliye bakanlarından 'Hayır' yanıtı geldi. Eurogrup başkanı Djjselbloem'in sözcüsü twitter adresinden Çipras'tan yeni bir mektup geldiğini ve bu sabah bir telekonferans daha yapılacağını duyurdu.

TOPLANTI BUGÜN YAPILACAK

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, olağanüstü telekonferans toplantısında Yunan hükümetinden aldıkları resmi teklifi tartışacaklarını duyurmuştu.

Yunanistan, Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

OBAMA: BİR ÇÖZÜM YOLU BULMALARI İÇİN DESTEKLEMELİYİZ

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması için bir yol bulunması gerektiğini belirterek, "Biz, Yunan hükümeti ve Avrupalı ortaklarımızı müzakereleri sürdürmeleri ve bir çözüm yolu bulmaları için desteklemekteyiz" dedi.

Obama, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile gerçekleştirdiği
ortak basın toplantısında gazetecilerin Yunanistan'a ilişkin sorularını
yanıtladı.

Yunanistan'daki finansal krizin 2009-2010 yıllarından bu yana
sürdüğüne dikkati çeken Obama, "Burada gerçekten çok zor ekonomik zamanlar
geçiren ve Avro Bölgesi'nde kalmak için bir yol bulması gereken bir ülke var.
Biz, Yunan hükümeti ve Avrupalı ortaklarımızı müzakereleri sürdürmeleri ve bir
çözüm yolu bulmaları için desteklemekteyiz" diye konuştu.

Obama, Yunanistan'ın içinde olduğu durumun temel olarak Avrupa'yı
ilgilendirdiğini ve Amerikalılar için kayda değer bir şok riski teşkil etmediğini
ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bunun (Yunanistan'daki kriz) Amerikalılar için büyük bir şok
yaratabileceğine inanmıyoruz. Ancak Yunanlılar için çok sancılı olduğu açık ve
Avrupa'nın büyüme oranlarını önemli derecede etkileyebilir. Eğer Avrupa gerektiği
gibi büyümezse, bu bizi de Brezilya'yı da etkiler. Avrupa ülkeleri belli başlı
ihracat piyasaları ve bu tüm dünya ekonomisini kötü etkileyebilir."

PİYASALAR, TEMERRÜT RİSKİNİ FİYATLADI

Bununla birlikte, ABD'nin beklenmedik bir duruma karşı hazırlanmasının
önemine işaret eden Obama, finansal piyasalarda oluşabilecek dalgalanmalara karşı
Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'yla işbirliği içinde olduklarını
bildirdi.

Obama, konuya ilişkin sözlerini piyasaların Yunanistan'ın temerrüt
riskini uygun bir şekilde fiyatladığı görüşüyle tamamladı.

Dün neredeyse tüm dünya borsaları düşüşle kapanırken, New York borsası
son 1 yılın en kötü performansını göstermişti.

 

BAKAN TWEET ATTI

Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyordu. 2 yıl süreli 29,1 milyar euroluk yeni yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı.

Ancak Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni önerilerin ancak Pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini ifade etti. Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogrup toplantısının bittiğini ve yeni bir paket üzerinde anlaşma olmadığını tweet attı. Bakan sürecin bundan sonra normal prosedürler üzerinden ilerleyeceğini açıkladı.

"YUNANİSTAN'IN DURUMUNU TAKİP EDİYORUZ"

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da Yunanistanla şu açıklamayı yaptı: ''Yunanistan'ın durumunu devamlı takip ediyoruz. Ülkenin güvenlik notu konusunda herhangi bir değişiklik yapmamız söz konusu değil. Yunanistan'a gidecek olan Macar turistlerin ülkenin mali durumunu göz önüne alarak seyahat etmelerini tavsiye ediyoruz'' yanıtını verdi.

TÜRKİYE'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile telefon
görüşmesi yaptığını belirterek şunları söyledi:

Türkiye'nin her zaman Yunanistan'a yardımcı olabileceğini açıkça söylediğini fakat bunun Yunanistan tarafından talep edilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın da bu ekonomik krizden bir an evvel çıkmasını canı gönülden arzu ederiz" diye konuştu.

Türk halkının Yunanistan'a bakış açısıyla Yunan halkının Türkiye'ye
bakışının aynı düzeyde olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, seçimden sonraki
popülist politikaları ve Yunan savunma bakanının tavrına Türkiye'nin "tırmanma
olmaması" için karşılık vermediğini bildirdi.

Çavuşoğlu, görüşmede Türkiye'nin hem tecrübelerini paylaşmak
istediğini, hem de her zaman Yunanistan'ın yanında olduğunu söylediklerini
belirterek, "Onlar bizden talepte bulunursa, biz üzerimize düşeni yaparız, yardım
etmek isteriz Yunanistan'a" dedi.

RUSYA: "MALİ YARDIM YAPAMAYIZ"

Yunanistan'daki krizi yakından takip eden Kremlin’den yapılan açıklamada Yunanistan’a mali bir yardım yapılmayacağı belirtilerek, borç krizinin Yunanistan ile Avrupa Birliği arasında olduğu belirtildi.

"HAYIR OYU EURO'DAN ÇIKIŞTIR"
Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rahoj ise yaptığı açıklamada Yunan halkının referandumda hayır oyu vermesinin ülkenin eurodan çıkışı olarak yorumlanacağını söyledi.

KRİTİK TARİH 5 TEMMUZ

Avrupa Merkez Bankası da, 5 Temmuz’da düzenlenecek referandumun neticesi açıklanıncaya kadar Yunan bankalarında bulunan mevdutların kendi teminatı altında olduğunu duyuracak. 5 Temmuz’daki referandumdan “hayır” çıkması halindeyse, Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarındaki mevduatlara yönelik teminata son verecek. Ayrıca, Yunan bankalarına acil likidite yardımında bulunmayı da sonlandıracak. IMF de, 6 Temmuz sabahı, Yunanistan’ın temerrüte düştüğünü açıklayacak.

ÇİPRAS İSTİFA EDECEK Mİ?

Bu açıklamanın ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Yunanistan’ın kredi notunu sert bir şekilde düşürecek “Evet” oyu çıkması halindeyse, Avrupa Birliği ve IMF, Çipras hükümetinin davranışına göre bir yol belirleyecek. Buna göre, Çipras hükümetinin istifa etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a destek olmayı sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluşları da Yunanistan’ın notlarını gözden geçirmeyecek. Çipras hükümetinin ısrarla istifa etmemesi halindeyse, referandumdan “hayır” kararı çıkmış gibi davranılacak.