Düşen uçağa ait kara kutu incelemesi sonucunda, olayın terör eylemi olduğu doğrulandı. Fransa, Rusya, Almanya ve İrlanda’dan uzmanların, bulunan kara kutular üzerinde yürüttüğü incelemede, kokpitte bir patlama meydana geldiği kaydedildi. Araştırma ile ilgili Rus Kommersant Gazetesi’ne konuşan gizli bir kaynak, uçağın kalkışından 20 dakika sonra, uçaktaki veri kayıt cihazının aniden durduğunu belirtti. Rus basını ise kara kutularda, yaşanan kaza ile ilgili herhangi gerekli bilginin yer almadığını iddia etti.

Foto: Reuters

BOMBA KARGO BÖLÜMÜNE YERLEŞTİRİLMİŞ OLABİLİR


İngiliz BBC Televizyonu, İngiliz istihbaratının bölgede etkin olan cihatçı terör örgütleri arasındaki görüşmelerde ‘bombanın uçağın kargo bölümüne yerleştirildiğinin konuşulduğunu’ tespit ettiğini duyurdu. Konuşmalarda bombanın, bir valizin üstüne veya içine uçağın kalkmasından kısa süre önce konulduğu yer aldı.

Foto: Reuters


Olayla ilgili havaalanının bagaj görevlileri de sorguya alınırken, bu görevlilerden birinin güvenlik noktalarından rahatça geçebildikleri için uçağın bagaj bölümüne bomba taşımış olabileceği düşünülüyor. Bagaj görevlilerinin sorgusuna İngiliz istihbaratı MI5 ajanlarının da katıldığı ileri sürüldü.

"PATLAMA NEDENİ MOTOR ARIZASI DEĞİL"


Uçak kazası ile ilgili soruşturmada yer alan yetkili, kara kutu kayıtlarını incelediklerini aktararak, “Kara kutu kayıtlarında uçuş sırasında bir patlama sesi duyuluyor. Ama tespit edilen bu patlama sesi, motor arızasından kaynaklanan bir patlama sesi değildi.” açıklamasını yaptı.

Foto: Reuters

ABD SORUŞTURMA BAŞLATACAK


Dün, ABD Başkanı Barack Obama da uçağın kabinine konulan bir bombayla düşürülmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyleyerek, olay hakkında soruşturma başlatacağını açıklamıştı. Patlama iddiasını ilk kez Rusya Devletlerarası Sivil Uçak Komitesi (MAK) Fahri Başkanı Magomed Tolboyev dile getirmişti. Tolboyev, Airbus A-321 tipi yolcu uçağının patlama nedeni ile düşebileceğini öne sürmüştü.

Foto: Reuters

UÇAK TÜRKİYE'DE KONTROL EDİLMİŞ


Öte yandan Rusya Uçak Korkusu Tedavisi Merkezi Psikoloji Uzmanı, eski Pilot Aleksey Gervaş, Mısır’da düşen uçağın 2 yıl önce Türkiye’de AIRBUS Servis Merkezi’nde ilgili teknik kontrolden geçtiğini ifade etti. Rus basınına konuşan Gervaş, teknik incelemede herhangi bir sorunun bulunmadığını ve bu açıdan 2 yılın az bir zaman dilimi olduğuna da işaret etti.

Foto: Reuters


Cumartesi günü Kogalymavia Havayolu'na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağı Moskova saati ile 06.51’de St. Petersburg’a varmak üzere Şarm-el-Şeyh Havalimanı’ndan havalanmıştı. Uçak ile bağlantı, havalandıktan 23 dakika sonra kesilmişti. Düşen uçakta 7 mürettebat dahil 224 yolcu hayatını kaybetti.

CİHAN