İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Mart parlamento seçimlerinin ardından 5 partiden oluşan koalisyon hükümetini kurmayı başardı.Netanyahu, çarşamba gece yarısı itibarıyla dolan koalisyon kurma süresinden sadece 90 dakika önce aşırı sağcı Yahudi Evi (Bayit Yehudi) Partisi’yle de anlaşmaya vardı.

Kudüs’te

Kudüs’te "Toprak Günü" yürüyüşüne müdahale

"DÜŞMAN SAVAŞÇILARIN KANI ELİMİZDE OLMALI"

Yahudi Evi Partisi üç bakanlık ve bir bakan yardımcılığı koltuğu aldı. Bunlardan en dikkat çekeni ise kadın vekil Ayelet Shaked’in Adalet Bakanlığı’na getirilmesi oldu. Shaked (39), geçtiğimiz yaz İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında Filistinliler için kullandığı ırkçı ifadelerle gündeme gelmişti.Shaked, Facebook hesabından Netanyahu’nun eski danışmanı Uri Elitzur’un yazdığı bir metni paylaşmıştı. Söz konusu metinde “Her teröristin arkasında onlarca erkek ve kadın var. Onların hepsi düşman savaşçı ve onların kanı ellerimizde olmalı. Bu onları çiçekler ve öpücüklerle cehenneme gönderen şehitlerin anneleri için de geçerli. Oğullarının yolunda gitmeliler. Onların yılanları yetiştirdikleri evleri de yıkılmalı. Yoksa daha fazla küçük yılanlar oralarda yetişecek” ifadeleri geçiyordu.

Gazze'ye 80 milyon dolarlık yardım

Gazze'ye 80 milyon dolarlık yardım

KOALİSYON DİNCİ-LAİK GERİLİMİ ARTIRABİLİR

Koalisyon, Netanyahu’nun merkez sağdaki Likud Partisi’nin yanı sıra Naftali Bennett’in Yahudi Evi Partisi, merkez sağdaki Kulanu ve dinci iki parti Birleşik Tevrat Yahudiliği ve Şas. Kulanu’nun hedefi İsrail orta sınıfının gelir düzeyini artırmak. Dinci partiler ise son dönemde yapılan değişikliklerle kaybettikleri haklarını geri kazanmak istiyor. İsrail’de din üzerine eğitim yapanlara yönelik verilen geniş burslar, Ortodoks Yahudilere tanınan askerlikten muaf olma hakkı ve dini okullara ayrılan büyük bütçeler son dönemde tırpanlanmıştı. Laik çevreler, dinci partilerin topladığı oydan daha çok hükümette etki sahibi olmasından rahatsız.

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman istifa etti

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman istifa etti

900 YENİ YERLEŞİM

Öte yandan, İsrail’den Filistin tarafı olan Doğu Kudüs’ün Şufat beldesindeki Ramat Shlomo Yahudi yerleşim biriminde 900 yeni evin inşasına onay çıktı. Filistin, ABD ve Batı, İsrail’in Filistin topraklarında yerleşim kurmasına tepki gösterirken Netanyahu, seçim kampanyasında Yahudi yerleşimleri kurmayı hızlandıracağını vaat etmişti. Bu arada, Filistin yönetiminin Başmüzakerecisi Saab Erekat, yeni İsrail hükümetini ‘barışa karşı savaş’ olarak niteledi.

Netanyahu koalisyonu kurdu

Netanyahu koalisyonu kurdu