Fransa'da aktivist ve insan hakları savunucusu Rokhaya Diallo'nun, Charlie Hebdo karşıtı bir dilekçeye imza attığı gerekçesiyle Paris'te düzenlenen kadın hakları konulu bir konferansa katılımı engellendi.

Paris'te yaşayan aktivist Diallo, 2011'de haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo karşıtı bir dilekçeye imza attığı için Paris 20. Bölge Belediye Başkanı tarafından kara listeye alındı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Diallo, konuşmacı olarak katılacağı, 5-9 Mart'ta düzenlenecek kadın hakları konulu seminer programından Paris 20. Bölge Belediye Başkanı Frederique Calandra'nın özel talimatıyla isminin çıkarıldığını söyledi.

Belediye Başkanı Calandra'nın 2011'de "İfade özgürlüğüne evet, Charlie Hebdo'ya hayır" başlıklı bir dilekçeye imza atmasını gerekçe gösterdiğini belirten Diallo, aynı dilekçeye imza atan Christine Delphy'nin ise programda yer aldığını ifade etti.

Diallo, "Belediye Başkanı Calandra, benim bu toplantıya katılmamam için, şu an Fransa'da Charlie Hebdo sonrası oluşan hassas havayı kullanıyor, ondan nemalanmaya çalışıyor. Calandra benim belediye içerisinde fikirlerimi söyleyebilecek kadar saygın olmadığımı düşünüyor" dedi.

Aynı zamanda Toplumsal Uyum İçin Avrupalı Müslüman Girişimi (EMISCO) Yönetim Kurul Üyesi olan aktiviste yapılan muamele, EMISCO tarafından da sert bir dille kınandı.

Senegal asıllı aktivist, belediye programından isminin çıkartılması üzerine 3 Mart'ta kadın hakları konusunda başka bir panelde konuşacak.

Fransa'da dün de Rouen kentindeki SPO Rouen basketbol takımının oyuncusu Akin Akingbala'nın, Belçikalı bir aktivistin "Ben Charlie değilim, ben polis Ahmedim. Charlie benim dinimle dalga geçti ama ben onu korurken öldüm" tweetini retweetlediği için takımdan kovulduğu ortaya çıkmıştı.

Fransa'da geçen ay da Nice'de, "Ben Charlie değilim" dediği için 8 yaşındaki bir ilkokul öğrencisi polis tarafından sorgulanmış, olay ülke çapında eleştirilere neden olmuştu.

Fransa'da 7 Ocak'ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün üst üste düzenlenen üç ayrı saldırıda 17 kişi hayatını kaybetmiş, polis operasyonları sonrasında üç terörist ölü ele geçirilmişti.