Ali GÜLEN /FRANKFURT

Antalya’da toplanan G-20 zirvesinin esas konuları, önce basına sansür, ardından Paris’teki saldırının ardından hayli sönük kaldı. Üstelik, Erdoğan’ın misafirlerini Golf arabası ile karşılama fikri de çalıntı çıktı. Haziran ayında Almanya’da 27 bin nüfuslu Garmisch-Partenkirchen Kasabası’nda düzenlenen G-7 zirvesinde Başbakan Merkel, dünyanın en zengin ülkelerinin liderlerini Golf Arabası ile karşılamıştı.

G-7’deki karşılamanın bir benzerinin, henüz dört ay önce G-20’de yapılması ve üstelik golf arabasının bizzat Erdoğan tarafından sürülmesi, "G-7 özentisi" olarak yorumlanıyor. G-20’ye, basın açısından damga vuran asıl olaylar ise, basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, Erdoğan’ın "fiili başkanlık şovu" ve tabii ki Paris’teki kanlı saldırılar oldu.

ERDOĞAN’IN AĞZININ TADINA GÖRE


Avrupa basını, "Erdoğan’ın ağzının tadına göre bir zirve" yorumlarını yaparken, basına uygulanan sansür yine baş konulardan biri oldu. Alman n-tv kanalı, "Ev sahibi zaten sorgulanacak, tartışılacak biri" diye vurguladıktan sonra geniş bir analiz haber yayınladı. Haberde, "Ortada şaşırtıcı bir olay var. Türkiye’nin doğusunda savaş şartları hüküm sürüyor. Ordu, PKK ile mücadele ediyor, her gün bombalar patlıyor, insanlar ölüyor. Uluslararası Af Örgütü, Türk halkının durumunu hiç de iyi görmediğini belirtiyor. Bir kaç gün önce AB raporu açıklandı ve Ankara’nın toplanma ve fikir özgürlüğünde geri gidişi vurgulandı. G-20 zirvesini izlemek isteyen AKP hükümeti muhalifi basına karşı getirilen yasak da herhalde artık geride kalır. Çünkü Erdoğan, bir kaç ülke başkanını ağırlamaktan ve bunu gururla sergilemekten gurur duyuyor ya, bu yeter." ifadeleri kullanıldı.


FİİLİ BAŞKANLIK ŞOVUNU YAPTI


Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, "Erdoğan’ın yetenek denemesi" başlığını kullandığı geniş haberinde, G-20’nin başlıca konusunun göçmenler olacağına değindi. FAZ, şöyle devam etti: "Son seçimler, basın özgürlüğü ve yurttaş hakları konusunda hiç de iyi sınav vermedi. Yıllardır alışılan şeyler oluyor ve potikanın yargı üzerindeki vesayeti de sürüyor. Demokrasi ve hukuk devletinden söz etmek zor. Türkiye, G-20 liderliğini Avustralya’dan aldı ve seneye Çin’e devredecek. Türkiye’de henüz yeni hükümet kurulmadı ve Davutoğlu şekli bir başbakan. Bu da Erdoğan için, daha önce defalarca yaptığı gibi, Türk anayasasını kendince yorumlayıp  kendini de-facto (fiili) başkan olarak göstermek için bir fırsat oldu.“