İngiliz Guardian gazetesi, Diyarbakır'da tutuklanan ve dün serbest bırakılan ABD merkezli haber sitesi Vice News çalışanı gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury'nin sınır dışı edileceklerini yazdı.

Vice News muhabiri Jake Hanrahan ve kameramanı Philip Pendlebury, "silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamasıyla geçen hafta Perşembe günü gözaltına alınmış, Pazartesi günü tutuklanmalarının ardından dün serbest bırakılmışlardı.



Guardian'ın İstanbul'daki muhabiri Constanze Letsch ile Jasper Jackson ve Kevin Rawlinson'ın imzasını taşıyan haberde, İngiliz gazetecilerin "bir terör örgütü için çalışmakla" suçlandıkları ve onların Iraklı tercümanları Muhammed İsmail Resul'un hala tutuklu bulunduğu belirtiliyor.

Dünya'dan Türkiye'ye büyük tepki

Dünya'dan Türkiye'ye büyük tepki


SUÇLAMALAR DÜŞÜRÜLMEDİ

Gazetecilerin avukatı Ahmet Ay'ın Guardian'a yaptığı açıklamaya göre, İngiliz gazetecilerin Türkiye'den ayrılabilecekleri belirtilirken, haklarındaki suçlamaların düşürülmediği de eklenmiş. Avukat Ay, sorgusu süren Muhammed İsmail Resul'un da kısa süre içinde serbest bırakılacağını beklediklerini aktarıyor.



"İNSAN HAKLARI YÜKÜMLÜLÜKLERİNİZİ YERİNE GETİRİN"

Guardian, İngiliz gazetecilerin, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan sert açıklamadan bir gün sonra serbest bırakıldıklarını aktarırken, Vice News Sözcüsü de Türk yetkililere, Resul'un haksız tutukluluk halina son verilmesi ve onun serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Türkiye'ye insan haklarına yönelik yükümlülüklerini hatırlatan ve tutuklama kararından büyük kaygı duyduğu vurgulayan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada;
"İfade özgürlüğüne saygı ve medyanın kısıtlama olmadan faaliyet gösterme hakkı her demokratik toplumda esastır. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi'ne taraf bir devlettir. Türk yetkililerden bu anlaşmalarda kutsal kabul edilen yükümlülüklerini yerine getirmesini bekleriz." ifadelerini kullanmıştı.

İngiliz gazeteciler serbest bırakıldı

İngiliz gazeteciler serbest bırakıldı