Foto: Shutterstock

Doğayı koruma alanında çalışmalar yapan WWF kuruluşu, 'dünyanın en güzel ve esrarengiz büyük kedisi' olarak tanımladığı kar leoparının neslinin tükenebileceğini bildirdi. WWF'e göre, yaşadığı dağlık alanların üçte birinden fazlası, iklim değişikliği nedeniyle kar leoparı için yaşanılmaz hale gelecek.




Foto: Shutterstock


WWF tarafından yayımlanan raporda, kar leoparının doğal ortamındaki ağaç ve bitkilerin daha yüksek ısılarda yok olabileceği, bunun da kar leoparının soyunu devam ettirmek için verdiği mücadeleyi kaybetmesine yol açabileceği belirtiliyor.

Foto: Shutterstock


Kuruluşa göre, kar leoparını tehdit eden başka unsurlar da bulunuyor. Leoparın, özellikle de Himalayalar'ın doğusundaki yaşam alanı giderek daha fazla insan istilası altında kalıyor. Bu yüzden doğal avlarından olan leoparlar, yakına yerleşen çiftçilerin hayvanlarına saldırıyor, karşılığında da öldürülüyor.

Yasa dışı ticaret için de avlanan kar leoparları için en büyük tehlike iklim değişikliği olarak yorumlanıyor. WWF'nin kar leoparı programının başkanı Rebecca May, iklim değişikliğinin sadece leoparları değil, yaşamları dağlardan akan sulara bağlı olan milyonlarca insanı da etkileyeceğini söylüyor.

Foto: Shutterstock


Ana yurdu Güney ve Orta Asya dağları olarak bilinen  ve kar parsı olara da adlandırılan kar leoparından dünyada toplam 4000 veya 6000 tane kaldığı sanılıyor.

BBC