Sponge Suit Deniz Yüzeyini Temizleyen Bikini, İstanbul ve New York merkezli mimarlık ve tasarım atölyesi ‘Eray Carbajo’ tarafından tasarlandı. Bikinin materyallerindeki teknolojiyi geliştirenler ise Riverside California Üniversitesi’ndeki Türk profesörler Mihri Özkan ve Cengiz Özkan.

BİKİNİ, KİRLİ SUYU İÇİNE HAPSEDEBİLECEK


Ekip; “Sponge Suit” (Sünger Giysi) adıyla hazırlanmaya başlanan, sünger adıyla bilinen karbon malzemeden yapılmış bu bikininin zararlı ve kirli suyu emerken bir yandan da temiz hava püskürtmesini hedefliyor. Bu tasarım bikini, Reshape’s 2015 Giyilebilir Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. Isıtılmış sakkaroz, yani şekerle de karıştırılan bu “sünger” bikini, gözenekli yapısıyla kirli suyu içine absorbe edebiliyor ve ayrıca ağırlığının 25 katını taşıyabiliyor.

Başlangıçta; ekip, suyun fazla olan tuzunu düzenleyip, petrol ve kimyasal barındıran suları da sünger tarafından absorbe edilmesini düzenlemeye çalıştı. Fakat daha sonra, Reshape’in Giyilebilir Teknoloji Yarışması’ndan haberdar olduklarında işler değişti ve bu projeyi bir adım öne daha taşımak istediler. Proje; 3D baskılı bir kafeste, içinde bir sünger malzemesi bulunan bikiniyle başladı. Bitmiş hâli; 2 mm kalınlığında, 250 santimetre karelik bir yüzey alanına sahip ve sadece 54 gram ağırlığında kaydedildi.



Sponge Suit’in özelliklerini kaybetmeden tam 20 kez kullanılabileceği belirtilirken, kirli suyu yeterince absorbe eden bikini, 20 kez kullanımdan sonra sadece kirli suyu hazmetme kapasitesini yitirecek konuma geliyor.

Bikinin temizlenmesi ve absorbe ettiği kirliliği atması için bin santigrat derecede ve hatta daha fazla bir ısıda 1,832 Fahrenheit gibi bir derece arasında bekletilmesi gerekiyor. Tabii ki de bu tür ısıların ulaşamayacağımız bir dereceye sahip olmaları, bu bikinileri kullanamayacağımız demek değil. 3 boyutlu kafes sayesinde, içindeki sünger rahatça çıkarılabiliyor ve yerine yeniden kirliliği absorbe edecek bir sünger takılabiliyor. Geriye de sadece çıkardığınız süngeri geri dönüşüme atmak kalıyor.

VÜCUDA ZARARI YOK


“Sağlık problemi yaratır mı?” düşünceleri akıldan geçse de bikininin endişe gerektirecek bir zararı olmadığı açıklandı. Şirket tarafından yapılan basın açıklamasında; Sponge Suit’in içerisindeki sünger maddenin, vücuda bakan kısmında, kirliliğin vücuda geçmesini engelleyecek bir bariyer bulunduğunu açıklıyor. Böylece kirli maddeler, cilde temas etmiyor. Mühendisler, bu buluş için patent alma konusunda araştırmaya başladıklarını açıkladı. Ayrıca benzer mayolara karşın, Sponge Suit, sakkarozdan oluşan maddesiyle daha düşük maaliyetle piyasaya sunulacak.