Erdoğan SÜZER / Sözcü

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, aralarında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç’un da bulunduğu çeşitli ülkelerden gelen işadamlarına kefenli uyarı yaptı. Atalay, “Kazandığınız paraları hiç biriniz öbür dünyaya götüremeyeceksiniz” diyen Atalay, işçilere hak ettiği ücreti ve imkanları vermelerini istedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da dünya genelinde sorunların büyüdüğüne işaret ederken, “İki kızım var, geleceklerinden endişe duyuyorum” dedi.

Kral bile götüremedi

Antalya’da düzenlenen G20-OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki Konferansı’nın açılışında konuşan Ergün Atalay, yerli ve yabancı işadamlarıyla işveren sendikalarının yöneticilerine ilginç bir mesaj verdi. İki gün önce Cidde’ye gittiğini belirten Atalay, “Suudi Arabistan kralı öldü, şimdi ülkede duvarları yeni kralın resimleri süslüyor. Ölen kral öbür dünyaya hiçbir şey götüremedi. Herkes aklını başına alsın. İşadamları olarak çok para kazanabilirsiniz. Ancak siz de kazandığınız o paraları götüremeyeceksiniz. İşçinizin hakkını verin. Kefenin cebi yok” dedi.

Bu akşama kadar 3 işçi ölecek

Başkan Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de izlediği konuşmasında Türkiye’de yaşanan iş kazalarını çarpıcı bir dille uluslar arası katılımcılara anlattı. Türkiye’de iş kanunu çıktıktan sonraki 4 aylık sürede 320 işçinin iş kazasına kurban gittiğini belirten Atalay, “Bugün akşama kadar Türkiye’de 3 işçimiz daha ölecek. İstatistikler bunu gösteriyor” diye konuştu. Atalay, Türkiye’de 13 milyon çalışandan sadece 1 milyonunun sendikalı olmasının Türkiye’ye yakışmadığını, sorunun örgütlenmenin önündeki engellerden kaynaklandığını söyledi.

Çocuklarımın geleceğinden endişeleniyorum

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da açılışta yaptığı konuşmada Türkiye ve dünyada sosyal sorunların giderek büyüdüğü uyarısında bulundu. Gelir dağılımı eşitsizliğinin giderek arttığını, orta gelirlerin zayıfladığını, reel ücretlerin düşüğünü ve işsizliğin arttığını söyleyen Koç, “Globalleşme hızlanıyor ama aynı zamanda sorgulanır hale geliyor. Benim 6 ve 8 yaşlarında iki çocuğum var. Geleceklerinden endişe duyuyorum. Genç işsizlikte sorunlar artarak devam ediyor. 20. yy anlayışıyla 21.yy sorunları çözülemez” dedi.

 1 MİLYON GENÇ İŞSİZE TAAHHÜT  

B20 istihdam görev gücünün ilk somut adımı Türkiye’de atıldı. Küresel İşbaşında Eğitim Ağı’nın (GAN) ilk ulusal uygulaması TİSK’in önderliğinde Türkiye’de kuruldu. Bu kapsamda bir araya gelen Türkiye’nin 21 büyük şirketi imzaladığı taahhüt belgesi ile işbaşında eğitim uygulayarak genç istihdamının artırılması taahhüdünde bulundu. İmzalanan taahhütlerle kurulan “GAN Türkiye” gençlerin, eğitim hayatından işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırarak genç istihdamını artırmayı amaçlıyor. Halen 1 milyonu Türkiye’de olmak üzere dünyada 74 milyonu aşkın işsiz genç bulunuyor.

Taahhüdün imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, B20 İstihdam Görev Gücü’nün Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, işverenlerin dünyadaki en üst örgütü olan Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin temsilcileri katıldı