SÖZCÜ/ANKARA

İş dünyası, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yeni teşvik paketinde yer alan KKDF indiriminin hayata geçirilmesini bekliyor. Davutoğlu’nun yatırımların önünü açmak amacıyla getireceği düzenlemeye göre, yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranı yüzde 6’dan yüzde 0’a indirilecek. KKDF’deki bu indirimin uygulamaya girmesi halinde sanayicinin girdi maliyetlerinde ciddi azalma olacağı belirtiliyor.

2011’DE GELDİ

KKDF oranlarını değiştirme yetkisi Bakanlar Kurulu’nun elinde bulunuyor. Davutoğlu’nun sıfırlama sözü verdiği yüzde 6’lık oran 2011 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile getirilmişti. O kararda, “Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı yüzde 6 olarak tespit edilmiştir” hükmü konularak ara ve yatırım mali ithalatına ek maliyet yüklenmişti.

SIRA KKDF’DE

Davutoğlu’nun açıkladığı yatırım teşvik paketinin Ekonomi Bakanı’nın yürüteceği maddeleri 8 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak bu düzenlemenin içinde KKDF indirimi yer almadı. KKDF ile ilgili maddeleri Maliye Bakanlığı yürüttüğü için, yürütme yetkisinin Maliye Bakanı’nda olacağı yeni bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması ve KKDF indiriminin o düzenlemenin içinde yapılması bekleniyor. Sanayiciler KKDF indirimini, açıklanan teşvik paketi içerisinde yatırımları en fazla teşvik edecek madde olarak değerlendirmişlerdi.