İsmail ŞAHİN/SÖZCÜ

Son yıllarda konut sektörünün gözdesi haline gelen İstanbul Ispartakule’deki rant oyunlarını SÖZCÜ deşifre ediyor. Bugüne kadar bölgede Bizim Evler markasıyla 3 bin 500 konut inşa eden İhlas Yapı’nın hayata geçirdiği iki yeni projede “apart daire“ vurgunu yapıldığı ortaya çıktı. Yapımı süren Bizim Evler 6 ve yakın zamanda satışa çıkacak Bizim Evler 7’nin yükseldiği araziler imar planlarında “ticari” alan olarak görünüyor. Bu alanlarda, günübirlik kiralanabilen apart daire yapma hakkı bulunan İhlas, toplam 2 bin 193 konut üreterek vatandaşlara satıyor. İki projeden milyarlarca lira rant elde edecek şirketin bu uygulaması için uzmanlar “hukuk dışı” değerlendirmesini yapıyor.

PLAN BAŞKA, UYGULAMA BAŞKA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye ilişkin Ispartakule Toplu Konut Alanı Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı’nda “Ticari alan olarak gösterilen alanlarda büro, iş hanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro salonu, apart daire, ofis, sosyo kültürel tesis, yönetim ile ilgili tesisler, özel eğitim tesisleri gibi kullanımlar yer alabilir” ifadesi yer alıyor. Plan notlarına göre konut alanı olarak ayrılan yerlerde emsal 1, 1.5, 1.75 yoğunluğunda tutulurken, ticaret alanlarına emsal 2 verildi. İhlas Yapı Avcılar’da 38 bin metrekare arazide hayata geçireceği Bizim Evler 7’yi ay sonunda satışa çıkarıyor.

850 BİN LİRALIK DAİRELER

Mehmet Yoluç’a ait olan ve ticari alan olarak görünen arazi üzerinde yükselecek projede 532 adet apart daire ve 43 ticari ünite yer alacak. Toplam 124 bin metrekare brüt inşaat alanına sahip olacak projede ön talep süreci başladı. İhlas Yapı daha öncede aynı bölgede imar planlarında ticari alan olarak görünen toplam 120 bin metrekarelik iki parselde Bizim Evler 6 adlı projenin inşaatına başlamıştı. Şirket bu projede de günlük olarak kiralanabilen ticari üniteler yapmak yerine toplam bin 661 konut ve 160 mağaza inşa ediyor. Bir milyar lira değere sahip projede satışlar sürüyor. Her iki projede günlük olarak kiralanabilen apart daire yerine konut inşa edip vatandaşa satan İhlas Yapı, konut alanı emsal hakkı yerine ticaret alanı emsalini kullanarak fazladan da inşaat yapıyor. Başlangıç fiyatları 354 bin lira ile 854 bin lira arasında değişen dairelerden şirket milyarlarca lira rant elde edecek.

“HUKUKA AYKIRI, USÜLSÜZ BİR RANT”

“Apart daireler, geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilen yapılardır” diyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Bu dairelerin konut olarak kullanılması ya da satılması söz konusu olamaz” değerlendirmesini yaptı. Apart dairelerde konaklamanın sürekli hale getirilmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Kiraz, “Eğer apart daireler, mesken olarak kullanılıyorsa yetkili mercilerin inceleyip iptal edilmesi gerekir. Ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yapmak, firmaya ekstra rant sağlar. Bu rant imar hukuku açığı kullanılarak yaratılmış usulsüz bir ranttır” dedi.