SAYİME BAŞÇI

Geçen hafta Bursa’da 4 bin Oyak-Renault çalışanlarının başlattığı iş bırakma eylemi dalga dalga büyüyor. 15 mayısta başlayan eylem 4’üncü gününü doldururken, Oyak-Renault’un ardından, Tofaş, Coşkunöz, ve Mako işçilerinin de katılımı ile eylemdeki işçi sayısı 15 bine yükseldi. Bugüne kadar, işçi-işveren ilişkilerindeki stabil durum nedeni yüksek büyüme ve ihracat oranlarına yaklaşan otomotiv sanayisi ise şaşkın. Sektörde, Türk İş’e bağlı işçilerin toplu bir şekilde istifasının ardından, işçilerin DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasına geçebileceği ve iki sendika arasındaki çekişmenin de kızıştığı konuşuluyor. Öte yandan, DİSK, önümüzdeki günlerde yine aynı bölgede üretim yapan diğer firmalarda çalışan işçilerin de eyleme katılabileceğine ilişkin açıklamalar yaptı. 8 ay önce yapılan sözleşmeye işçilerin eylemi ‘yasadışı’ olarak tabir edilse de işçilerin kararlı tutumları ve işveren tarafındaki ekonomik kayıplar, seçim öncesi sendikalar da dahil olmak üzere tüm taraflar açısından yeni bir döneme işaret ediyor.

YETKİ KARMAŞASI FİTİLİ ATEŞLEDİ

Türk-İş’e bağlı Türk Metal ile otomotiv işverenlerinin oluşturduğu MESS arasında 2014-2017 dönemine ait sözleşmesi sekiz ay önce kabul edilmişti.Türk Metal’in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmede yüzde 60’lık zam ile saat başı ücreti 9.46 TL’ye getirilmişti. Ancak bu noktada görüştüğümüz yetkililer, Bosch’un DİSK’in etkinliğini kırmak için işçilerin saat ücretlerinde iyileştirme yaptığına dikkat çekiyor. Daha önce Bosch’ya DİSK ve Türk-İş arasında bir yetki karmaşası yaşanmıştı.
Bu noktada, işçilerin kararlı tutumları nedeni ile işverenin müdahale etmemesi durumunda eylemler 1 ay sürebilir. Çalışanların Türk-İş’ten istifası mevzuat gereği 1 kalmak zorunda.  Bu noktada yapılan yorumlar arasında hükümete yakınlığı ile bilinen ve ‘sarı sendika’ olarak adlandırılan Türk-İş’in devreden çıkarılması ile yıllardır siyasetten uzak tutulmaya çalışılan sendikaların yeniden siyaset sahnesine girebileceği yorumları yapılıyor.

Dalga tsunamiye dönebilir

Konu ile ilgili görüştüğümüz DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, Bosch’ta yetkili olmalarına rağmen geçen yıl hükümet baskısı ile toplu sözleşmenin Türk-İş ile yapıldığına işaret etti. Bu noktada MESS ile Türk İş’in işçilerin iradesi dışında yapıldığına işaret eden Serdaroğlu, “Arçelik, Delphi, Ototrim, de de kısmı hareketlilik var. Bu beklenen bir süreçti. Uzun zamandır işçilerin sıkıntıları vardı. Bundan sonra özellikle işveren tarafının daha dikkatli davranmasını salık veriyoruz” açıklamasını yaptı.

Talepleri neler?

İşten atmama garantisi verilsin.

Türk Metal’in temsilcilik tabelası sökülsün, temsilcilik odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilciler otursun.

Ücretler Bosch sözleşmesi baz alınarak artırılsın.

Varılan anlaşma altında işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınsın.



İşçiye bir gün süre

TOFAŞ’a ait fabrikanın önünde eylem yapan işçilerin aralarından seçtiği temsilciler ise ikinci kez firma yetkilileriyle görüştü. Daha sonra arkadaşlarına bilgi veren temsilcilerden İbrahim Gürlek, yetkililerle görüşmelerinden beklentilerini karşılayacak bir sonuç çıkmadığını belirtt. Gürlek, “Yetkililer, sabah işe başlamamız şartıyla hiç kimsenin işten çıkarılmayacağını, maaşlarımızın da aynı şekilde olacağını söyleyerek, işe dönmemizi istedi. İşverenle hiçbir problemimiz yok, sorunumuz sendika yöneticileriyle. Sakin olun, beklemeye devam edelim. Olumlu sonuç alıncaya kadar beklemeye de0vam edeceğiz”dedi.

Sadece 8 saniye sürdü!

Sadece 8 saniye sürdü!