Demet CENGİZ-  Okan International University ile 20 milyar dolarlık Amerikan eğitim sisteminden pay almaya geldiklerini belirten Bekir Okan, 4.5 milyon dolarlık yatırımın katlanarak devam edeceğini söyledi.

Almanya, İsviçre, Rusya, İran, Amerika, Kazakistan gibi ülkelerde ofisleri ve yatırımları bulunan Okan Holding, birikimlerini bir üniversite kurarak değerlendirmek istedi. 1999 yılında kurulan Okan Üniversitesi, 2003-2004 eğitim yılında 85 öğrenci ile başladığı serüvenine şu an 18 bin öğrenciyle devam ediyor. Üstelik şimdi bu öykü ABD’ye kadar uzandı. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, Okan International University’nin açılışında sorularımızı yanıtladı.

 Öncelikle neden Amerika, neden Miami?
- Amerika eğitimden ciddi para kazanan bir ülke. Sadece öğrencilerin okula ödediği para 20 milyar dolar. Bundan pay almaya geldik. Ayrıca benim üç çocuğum da burada okudu. Çocuklar okurken gidiyorsun, geliyorsun... O çocuk burada yaşıyor. Biz de öyle gittik geldik, sonra eve aldık. Baktım burada şortla dolaşıyorsun. Burada Türklere bakış Avrupa’daki gibi değil, daha pozitif.


 Miami deyince akla pek eğitim gelmiyor ama.
- Yukarılar (Kuzey) soğuk. Burada havalar güzel. Çok cazip burası. Öğrenciler de seviyor. Florida eyaletinde 115 civarında üniversite var. Benim çocuklarım burada okudu. Kendimiz tecrübe ettik yani.


AYNI BEDELE MIAMİ’DE HAZIRLIK


 Buraya ağırlıklı olarak Türkiye’den öğrenciler mi bekliyorsunuz?
- Hayır biz bütün Orta ve Güney Amerika ile Ortadoğu’dan öğrenci bekliyoruz. Uluslararası bir üniversite olacak bu. Amacımız buradaki üniversitelerle rekabet etmek. Ama İstanbul’daki Okan Üniversitesi ile öğrenci değişim programları olacak. İki diploma almak mümkün... Ayrıca hazırlık okuyacak öğrenciler, aynı bedele isterse İstanbul’da okuyacak isterse Miami’de. Şu İngilizceyi ülke olarak bir türlü çözemedik. Çocuklar gelsin burada yerinde okusun. Çok faydalı olur. Artık THY de direkt uçacak...


 Burada Türkçe dersi de olacak mı?
- Türkçe seçeneği olabilir ileride. Biz ilkleri yapmayı seviyoruz. Türkiye’de ilk kez başlattığımız girişimcilik dersi, kariyer ve yaşam programı, İngilizce’nin yanında Çince, Rusça ve Arapça ikinci dil eğitimi, happy life (mutlu yaşam) bunlardan sadece birkaçı. 18 bin öğrencimize farklı bir üniversite deneyimi sunduğumuz için gururluyuz. Şimdi de Türk bayrağını Miami’de dalgalandırdığımız için gururluyum.


BU DAHA BAŞLANGIÇ


 Ne kadar bir yatırım yaptığınız burası için?
- Şu anda 4.5 milyon dolar bir yatırımla hayat buldu ama yıllar içerisinde bu artarak devam edecek. Bu sadece bir başlangıç.


 Burada başka eyaletlerde de üniversite kurma planınız var mı?
- Burada şöyle güzel bir şey var, bir ruhsat alınca tüm ülkede geçerli. Başka eyalet ve şehirlerde de üniversite açabiliyorsunuz. Türkiye’de bir vakıf bir tane ruhsat alabiliyor. Fakat benim memleketim Gaziantep’te bir söz vardır. Ağzındaki cevizi kırmadan başka ceviz düşünme! Önce bu üniversitemiz yoluna çıksın...


 Yüksek lisans da var mı şu anda?
- Evet evet o da var. Hatta uzaktan eğitimle de yapılabilecek. Uzaktan eğitim de çağımızın getirdiği bir kolaylık.

HOBİ

- Spor yapmayı seviyorum. Her sabah 6’da kalkıp 7’de yürüyüşe çıkarım. Her gün 6 kilometre yürüyüş yapıyorum. Tenis oynarım.
- Arkadaşlarımla tavla oynamaktan da büyük zevk alırım. Tekneyle denize açılmak da hobilerimden biri.

KULAĞA KÜPE

- Çalışmak, çalışmak, çalışmak.
- Türkiye’de ilk kez üniversitelerde girişimcilik dersini biz başlattık. Öğrencilere bu dersin ilkini de her yıl ben veriyorum. Fizibilite yapmak, iyi ekip kurmak, takım ruhu yakalamak, dürüst olmak gibi girişimci olmanın püf noktalarını anlatıyorum.

ŞANS

- Çocukken kendimi şansız biri olarak görüyordum. Çünkü 3 yaşında babamı kaybettim. Babasız büyüdüm. Ama şanslıydım ki, iyi bir ailem vardı. Şu anda da var.
- Dostlarım çok iyi. İyi projeler yapıyoruz. İnsan başka ne ister ki? Ayrıca ne zaman sıkışsam yeni bir kapı açılır. Tanrı bana yardım eder.

BAŞARININ SIRRI

- Çalışmak ve inanmak. Başta umudun ve hayallerin olacak. Bunların fizibilitesini çıkarıp iyi bir takım kuracaksın.
- Para makinen de olsa, para da bassan, başında iyi biri olmazsa çıkan paralar rüzgarda savrulur gider. İnsan faktörü çok önemli.

PİŞMANLIK

- Ne kişisel hayatımda ne de iş hayatımda pişmanlık yaşadım.
- İyi iş yaptığımız da oldu, para kaybettiğimiz de oldu. Pişmanlıklar da tecrübe kazandırdı. Bir söz vardır ya... Yediğin kazıkların bileşkesine tecrübe deniyor.

SOSYAL SORUMLULUK

- 1980’li yıllarda kurduğumuz Okan Kültür Eğitim Spor Vakfı ile birlikte karşılıksız burs veriyorduk. Okul ve sağlık ocağı yapıyorduk.
- Kurduğumuz Beslen Basketbol Takımı ile basketbolu Güneydoğu Anadolu’ya, Gaziantep’e götürdük.
- Kurduğumuz üniversite, sosyal sorumluluklarımızı topladığımız bir çatı oldu.

YETENEK AVI

- Yaptığı iş ve zekası yeteneğini belli eder. Ben bir de samimiyete önem veririm. Gerçekten işine sahip çıkıyor mu bakarım.
- Kurumsal çalışırız ama aile ortamı yaratmak asla ihmal edilmez. Başı sıkışana yardım edilir, mutluluklar paylaşılır. Bizde bir cenaze ekibi vardır. Bir çalışanımız ailesinden birini kaybettiğinde mezarın yeri, hocası, ulaşımı organize edilir. Bunun gibi manevi destekler çalışanı kuruma bağlıyor.