Kritik görüşme Ankara Palas Devlet Konukevi'nde saat 14.10'da başladı. Yaklaşık 5 saat sürdü.

Toplantının ardından CHP Sözcüsü Haluk Koç kısa bir açıklama yaptı. Koç, "Bu çalkantılı dönemde ülkemizi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını öne çıkarmaya gayret ediyoruz. Görüşmeler haftaya da sürecek. Uzlaşma olur ya da olmaz biz CHP olarak elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

AKP adına açıklama yapan Ömer Çelik ise gün aşırı 4-5 toplantı yaparak belirledikleri 10-12 başlıktaki konuları tamamlamayı planladıklarını söyledi. Bu toplantılar sonunda genel başkanlara sunum yapılacağını ve koalisyon yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini söyleyen Çelik, '15 günlük bir zamana ihtiyaç var' dedi.

AKP'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan ve Osman Can katıldı. CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı.

AKP VE CHP TARAFINDAN AÇIKLAMALAR ŞÖYLE

KOÇ: ÖNEMLİ OLAN ÜLKE ÇIKARLARININ KORUNMASI

Haluk Koç açıklamasında 7 Haziran sonrasındaki tavırların belli olduğunu, ortak nokta aradıklarını söyledi. 10 yakın başlık bulunduğunu ve onlarında alt başlıkları olduğunu anlatan Koç, "Demokratikleşme, anayasa, dış politika gibi konular müzakere konusu olmaya devam edecek.
Başlıkları reddetmek mümkün değil. Önemli olan başlıkların içindeki temel konularda her iki partinin ortak noktaya gelip gelmemesi"diye konuştu. Demokratik hayatımızın alışık olmadığı bir süreç yaşandığını söyleyen Koç, "Ortak sonuç ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Herkes kendi siyasi kimliğimni koruyor. Önemli olan ülkenin çıkarlarının korunması." dedi.

ÇELİK: 4-5 TOPLANTIYA İHTİYAÇ VAR

Yapılacak toplantıların ilkini gerçeklekleştirdiklerini söyleyen Çelik, "Verimli oldu diyebiliriz. Maddeleri belirledik. Pazartesi ya da Salı günü heyetlerle oturacağız ve her bir konuya göre, heyete katılım olabilecek. İlgili partinin değerlendirmelerine göre. Gün aşırı bir araya gelerek 4-5 maddeyi bitirmeye çalışacağız.
Her kesin her şeyi açıklıkla konuştuğu, belli bir nezaket içerisinde ve son derece açık bir toplantı yaptık." dedi.

AK Parti'nin başka partiye dönüşmeyeceğini, CHP içinde aynı şeyin geçerli olduğunu vurgulayan Çelik, "Tek parti oluşturmak için oturmadık. İki partinin birbirine benzemesi demek Türkiye’de siyasetin bitmesi demektir." diye konuştu. Yüzde veren Çelik "Bir hükümet kurulması ya da erken seçim ihtimali yüzde 50-50." dedi.

"Bizi yorucu ve dinamik bir hafta bekliyor. Heyetimizde konulara göre yeni arkadaşlar olabilecek. Vatandaşlarımızın gözü önünde genel başkanlarımızla açık bir iletişim ile yürüteceğiz." diyen Çelik "İki heyet olarak Türkiye’de büyük meseleler var. Konu başlıklarını buna göre oluşturuyoruz. Bu görüşmenin kendine has bir ritmi ve takvimi var. Belki ileriki aşamalarda ‘şunu görüştük’ diye paylaşabiliriz.
Daha önce 10-15 güne ihtiyacımız var demiştim. Haluk Bey 12 gün demişti.
4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var. Sonrasında genel başkanlara sunum yapılacak. Genel başkanlarımız partinin yetkilileriyle birlikte buradan bir ortaklık sonucuna verilebilirse müzakerelere geçilebilir. Olumsuz durumda başka bir duruma geçilecek." diye konuştu.

Çelik, koalisyon görüşmelerinde son noktaya kadar herhangi bir meselede anlaşılmamış sayılacağını vurguladı.