Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Yüksek Askeri Şuranın üç gün süren toplantılarının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfiler de belli oldu. En ilginç terfi ise Deniz Kuvvetlerinde Koramiral rütbesiyle Donanma Komutanlığı yapan ve İzmir'deki "Askeri casusluk" davasından 6 yıl hapis istemi ile yargılanan Veysel Kösele'nin, Oramiral rütbesine yükseltilmesi oldu. Kösele'nin gelecek yıl Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

Veysel Kösele iki yıl önce ''TSK'ya kumpas davaları'' sonucu tutuklamalar ve istifalar nedeniyle Deniz Kuvvetlerinde Oramiral rütbesinde 2. isim kalmayınca, Kor rütbesi ile Donanma Komutanlığına getirilmişti.

BEŞ GÜNLÜK TUTUKLULUK

Kösele önce '' Hakkında casusluk suçlaması var, bilgi belge de sızdırmışsın'' diye tutuklandı, cezaevine gönderdi. Beş gün sonra da tahliye etti.

''Casuslukla (!) suçlanan Kösele 2013'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığın 2. adamı olarak Donanma Komutanlığına atandı. Önceki gün de en gizli bilgilerin konuşulduğu, YAŞ toplantısına ''Asil üye'' olarak katıldı.

EMRİNDE 55 BİN ASKER VAR

Oramiral Kösele'nin emrinde Amiraller, 55 bin subay, assubay ve er, 27 Fırkateyn, 14 Denizaltı, 9 Korvet, 108 Hücumbot, 23 Saldırı Gemisi, 21 Mayın Gemisi, 54 Amfibi çıkarma gemisi, 75 Helikopter, füze dahil çeşitli harp silahları bulunuyor.

45 yıldır gururla denizci üniforması taşıyan Kösele iddiaya göre, 22 yaşında iki üniversiteli kıza, ''Bilgi sızdırdığı'' gerekçesiyle suçlandı. İzmir'de, bir e-posta ihbarı ve dijital belgelerle 6 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Kösele Oramiral rütbesi ile Donanma Komutanlığı görevine devam edecek ve gelecek yıl da emekliye ayrılacak olan Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanacak.