Başbakan Ahmet Davutoğlu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ü ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik düzenlenen Şehit Yalçın operasyonunun değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini yüzde yüz isabetle ortadan kaldırdığını açıkladı.

Davutoğlu "Bu sabah itibariyle silahlı kuvvetlerimiz aldığı talimat çerçevesinde Suriye sınırında Türkiye'yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DEAŞ (IŞİD) hedeflerini yüzde yüz isabetle ve tespit edilen bize arz edilen noktalar olmak üzere yüzde yüz isabetle tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır. DEAŞ'a dönük operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. Her an Suriye'nin üzerinde ve sınıra yakın bölgelerdeki hareketliliği gözlüyoruz. Türkiye'yi tehdit eden en ufak bir hareketlilik karşısında da en şiddetli tepki gösterilecektir" dedi.

"ABD İLE MUTABAKATA VARILDI"

Davutoğlu, Suriye'deki gelişmeler için ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacağını duyurdu. Başbaan Davutoğlu "Mutabakatın detaylarını biz biliyoruz. Nereyi hedeflediğini biliyoruz. Türkiye'nin kaygılarını gözeten bir mutabakata ulaşıldı. Ama detaylarını benim tartışmam doğru değil" diye konuştu.



İncirlik üssü için ABD'ye izin çıktı!

İncirlik üssü için ABD'ye izin çıktı!


Davutoğlu, ABD ile sağlanan uzlaşma bağlamında İncirlik Üssü'nün kullanımının IŞİD için verilmesine yönelik bir soruya ise "Türkiye'nin ne kadar kritik bir coğrafyada ne kadar kritik bir süreçten geçtiği hepimizce malum. Çevre ülkelerinin çoğunda kamu düzeni tümüyle sarsılmış ve terör örgütlerinin, rejimlerin baskıları altında son derece kaotik bir dönem yaşanıyor. Bunun getirdiği güvenlik boşlukları sınırlarımızı etkiliyor. Bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek durumunda bir taraftan da özgürlükçü demokrasiyi yaşatmak ve güçlendirmek durumunda. Türkiye 7 Haziran seçimleriyle sadece bölgenin değil dünyanın en güçlü demokrasilerinden biri olduğunu ortaya koydu. Tam 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye bütün siyasi aktörleriyle yeni bir sürece hazırlanırken hükümet ortaklığı görüşmeleri yapılırken güçlü bir kıskaç tabiri caizse terör saldırı ile karşı karşıya kaldık. Kendisini terör örgütü olarak ilan ettiğimiz ve her aşamada da Suriye'deki yıkıcı ve tahrip edeceği özelliği dışında İslam dünyasında oluşturduğu son derece kötü algı dolayısıyla açıktan tehdit olarak gördüğümüz DEAŞ'ın saldırıları Suruç'ta intihar saldırısı ve dün itibariyle sınırımızda astsubayımıza yapılan saldırı sonrasında bir DEAŞ tehdidi açık bir şekilde gündemde" dedi.



"PKK VE IŞİD SALDIRILARINDA PARALELLİK VAR"

Davutoğlu, Şanlıurfa Ceylanpınar ve Diyarbakır'da polislere yönelik PKK saldırılarına ilişkin ise "Bu tehditle mücadele için planlamalar yaparken bölücü terör örgütü PKK'nın birçok ilde araç yakmaları dışında Adıyaman'da bir askerimizi şehit etmesi, Ceylanpınar'da 2 polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça, alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır'da dün bir polisimizi şehit etmesi dikkatinizi çekerim PKK'nın terör eylemleriyle IŞİD'in terör eylemleri arasında neredeyse bir paralellik ve eş zamanlılık var. Suriye'de karşı karşıya oldukları düşünülen gruplar Türkiye'yi hedef aldıklarında ortak bir zeminde buluşabiliyorlar. Ayrıca İstanbul sokaklarında kalaşnikoflu gösteri yapmaya kalkan bu çerçevede bütün yasal tedbirlere rağmen yüzlerine maske takmaya devam eden DHKP-C ve bağlantılı örgütlerin de sahneye çıktığını görüyoruz. Biz bunların tesadüf olmadığını değerlendiriyoruz. PKK'nın saldırılarının da DEAŞ'ın saldırıları da DHKP-C ve bağlantılı örgütlerin yaptığı saldırılar ve eylemler de Türkiye'yi ve Türk demokrasisini hedef almıştır. Bunun karşısında bizim atıl durmamız sözkonusu olamaz" yorumunda bulundu.



Şehit Yalçın operasyonuyla ilgili flaş detaylar

Şehit Yalçın operasyonuyla ilgili flaş detaylar


ŞEHİT YALÇIN OPERASYONUNDA F16'LAR SINIRI GEÇTİ Mİ?

Türk uçaklarının Şehit Yalçın operasyonunda IŞİD hedeflerini vurmak için Suriye sınırını ihlal ettiğine yönelik iddialara ise Davutoğlu, "Bugün başlayan operasyonlar sadece noktasal operasyonlar değildir. Bu bir süreçtir. Nasıl terör Türkiye'nin huzurunu ve güvenliğini tehdit ederken arka arkaya ve ülkenin huzurunu bozacak şekilde taciz edici bir tarzda eylemlerini sürdürüyor; bizim için de bugünden itibaren teröre ve tüm bu şer odaklarına karşı yürüteceğimiz süreç geniş kapsamlı bir süreçtir ve sadece bir günle münhasır değildir. Bir bölgeyle münhasır değildir. Çok geniş kapsamlı bir değerlendirmeyi dün yaptık. Alacağımız tedbirleri tek tek gözden geçirdik. İl bazında değerlendirmeler yaptık. Örgüt bazında değerlendirmeler yaptık. Yurtdışı ve yurtiçi tehditler bazında değerlendirmeler yaptık. Başta TSK, İçişleri Bakanlığımız, MİT Müsteşarlığımız olmak üzere güvenlikle ilgili bütün birimleri şu an itibariyle en detay şekilde talimatlandırdık. Alacağımız tedbirler konusunda yaptığımız çalışmalardan sonra dün akşam toplantı bitişine müteakip ben bizzat Cumhurbaşkanımızı da arayarak kendisine atacağımız adımlar, uygulayacağımız eylem planı çerçevesinde kapsamlı bir bilgi arz ettim" cevabını verdi.

ÖRGÜTLERE YÖNELİK OPERASYON

Yurt genelinde IŞİD, PKK ve DHKP-C gibi örgütlere yönelik düzenlenen operasyonlar konusunda ise "operasyonlar aralıksız sürecek" dedi.



Sınıra sevkiyat sürüyor

Sınıra sevkiyat sürüyor