Başak KAYA/ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun; usülsüz kamunun harcamaları, ihaleleri denetleyen Sayıştay raporlarının TBMM’ye gelmemesi, tutuklu milletvekilleri için imzalanan protokolün hayata geçmemesi gibi konularda o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı suçladığı ortaya çıktı. Davutoğlu bu yöndeki eleştirilere “O dönem başbakan değildim” diyerek kendini savundu.

KILIÇDAROĞLU'NA İTİRAF ETTİ!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu’nun koalisyon görüşmelerinin ikincisinde yaşanan ilginç bir diyalog ortaya çıktı. Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki geçtiğimiz pazartesi günü yapılan görüşmede, taraflar güven bunalımının neden kaynaklandığını konuştu. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu’nun iki parti arasındaki en büyük güven bunalımının tutuklu milletvekilleri için hazırlanan protokolün imzalanmasına kısa bir süre kala AKP’nin masadan kalmasını örnek gösterdi.

"BEN O DÖNEM BAŞBAKAN DEĞİLDİM"

Kılıçdaroğlu ayrıca kamu harcamalarını ve ihalaleri denetleyen Sayıştay’ın raporlarının TBMM’ye gönderilmediğini, milletin seçtiği vekillerden bu bilgilerin gizlendiğini hatırlattı. Davutoğlu’nun ise bu eleştirilere verdiği yanıtın “Ben o dönem başbakan değildim” oldu.

"BİZİ DUMAN EDERLER"

“Sayıştay raporları krizi” 2012 raporları ile başlamıştı. Kamu ve belediye harcamaları, vergi uzlaşmaları, ihaleler, TOKİ ihalelerini denetleyen Sayıştay, söz konusu raporları Meclis’e göndermemişti. Tepkiler üzerine daha sonra raporlar özetlenerek Meclis’e sunulmuştu. Örneğin 300 sayfalık rapor, 4-5 sayfaya kadar indirilmişti. Bu da muhalefetin tepkisine neden olmuş ve hazırlanan bütçenin ‘gayri meşru’ olduğu savunulmuştu. Hükümet üyeleri ve AKP yöneticileri ise, Sayıştay raporlarının gizlenmediğini öne sürmüşlerdi.

17/25 Aralık yolsuzluk operasyonları sırasında ortaya çıkan ses kayıtlarında, AKP’li iki üst düzey yetkilinin “Sayıştay raporları TBMM’ye gelirse bizi duman ederler” diyalogları kamuoyuna yansımıştı.

AKP'nin yeni 3 dönemlikleri

AKP'nin yeni 3 dönemlikleri


Cumhurbaşkanı yargılanabilir

Cumhurbaşkanı yargılanabilir