Cumhurbaşkanı Erdoğan yine bir kurban bayramına daha "ABD krizi" ile başladı. Erdoğan önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı "PYD bize göre terör örgütü değil" sözlerini değerlendirdi.  Cumhurbaşkanı ABD'ye ''PYD ve YPG terör örgütüdür bize göre. ABD bedel ödemiyor. Bedel ödeyen biziz" yanıtını verdi. Geçtiğimiz yıl ki Kurban Bayramı namazı çıkışında da Erdoğan'ın gündeminde yine ABD vardı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden "Türkiye IŞİD'e destek verdi ama daha sonra pişman oldu" demiş, Erdoğan cephesinden, aylarca süren tartışmaya ilk yanıt yine bir Kurban Bayramı namazı çıkışında verilmişti. Erdoğan geçtiğimiz yıl ki "bayram namazı" açıklamasında "Biden bu tür ifadeler kullandıysa benim için tarih olur." demişti.

ABD'YE PYD YANITI!

Bayram namazını Emirgan'da kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD tarafından yapılan "PYD/YPG bize göre terör örgütü değil" açıklamalarını değerlendiren Erdoğan Beyaz Saray'a sert sözlerle yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı "PYD ve YPG bunların hepsi terör örgütüdür, bize göre. Amerika, bu işte şu anda bedel ödemiyor, bedel ödeyen biziz ve PYD'nin yaptıklarını da YPG'nin yaptıklarını da bilen de biziz. Dolayısıyla bu yanlış bakışı, yanlış değerlendirmeyi herhalde tekrar değerlendireceklerdir diye düşünüyorum. Biz, DAİŞ'i de terör örgütü olarak görüyoruz, PYD'yi ve onun yanındaki bu tür kuruluşları, PKK yine aynı şekilde... AB de PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmiştir. Biz terör örgütlerinin elinde onların silahını görünce rahatsız oluyoruz.Sanıyorum sayın Başbakan ABD'de ortaklarla görüşmeleri olacak." dedi.

Foto:Reuters


Bu açıklamayla yakın tarihe ilginç bir not da düşülmüş oldu. Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla yaptığı ilk kurban bayramı açıklamasına yine "ABD krizi" damgasını vurmuştu. Erdoğan geçtiğimiz yıl ki kurban bayramı sabahına da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in “Türkiye IŞİD’e destek verdi ama şimdi pişman oldu” sözleriyle uyanmıştı.



Erdoğan Joe Biden'a “Bakın bu konuda eğer Biden bu tür ifadeler kullandıysa benim için tarih olur.  Sayın Biden eğer Harvard’ta böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir” demişti.



Erdoğan, Joe Biden ile görüştü

Erdoğan, Joe Biden ile görüştü


 

KRİZ AYLARCA SÜRMÜŞTÜ!

Karşılıklı açıklamaların gölgesinde geçen "Biden-Erdoğan" krizi aylarca sürmüştü. Beyaz Saray'ın 'yumuşatma' çabalarına rağmen Biden'in yeni açıklamalarıyla alevlenen kriz Biden'in Türkiye ziyareti ile 'soğumaya' bırakılmıştı.