Deniz AYHAN / ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kaçaksaray’daki makam odasında ‘’Buhur’’ tütsüsü kullanıyor. Hz. Muhammed’in de çok sevdiği bir koku olan buhur, Osmanlı saraylarında da bulunuyordu. Günlük ağacı gövdesinden üretilen buhur tütsüsünün kilosu, aktarlarda 100 ila 200 TL arasında satılıyor. Günlük ağacı dünyada sadece Marmaris ve Fethiye ile, bazı Afrika ülkelerinde ve Kanada’da yetişiyor.

24 SAAT BUHUR

Beştepe’deki sarayın kapıları ikinci kez gazetecilere açıldı. Erdoğan, Saray’ı gezdirirken ikinci katta bulunan makam odasını da basın mensuplarına tanıttı. Makam odasındaki koku ve yanan tütsü dikkat çekti. Erdoğan, Hz. Muhammed’in de çok sevdiği bir koku olan ve kızının naaşı üzerine serptirdiği buhur kokusu için ‘’Havayı düzenliyor’’ dedi.



Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yönetim katlarının bulunduğu ana binası ilk kez basına gezdirildi. Erdoğan gazetecilerle bir süre sohbet etti.

ÖZEL MAKİNE

Tek tanrılı dinlerden beri ateşte yakılarak elde edilen buhur kokusu, Erdoğan’ın makam odasında özel bir makine aracılığı ile elde ediliyor. Çalışma masasının hemen yanındaki makineden sürekli buhur kokusu verilirken, aynı makineden özel kütüphanede de bulunuyor. Buhur, kanserojen madde de içermiyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilerin gözüne çarpan bazı detaylar şöyle:

Cumhurbaşkanlığı makamının da yer aldığı ana binada 3 bodrum, zemin ve 4 kat bulunuyor. Ana binada 56 ofis, 20 toplantı odası ve 3 koruma odasının da bulunduğu toplam 126 oda var. İkinci katta Cumhurbaşkanlığı makamı ve ofisleri, heyet kabul salonu, MGK salonu ve Genel Sekreterlik makamı da yine aynı bu binada bulunuyor.

 YEŞİL MERMERLER

Koridorlardaki tabloların Çankaya Köşkü'nden, salonlarda sergilenen eşyaların da bir kısmının Dolmabahçe Sarayı'ndan getirildiğini öğrenildi. Göze çarpan yeşil mermerler protokol imajı için seçildi ve ithal.

SARAY'DA SAĞIR ODA

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda en dikkat çeken yer 'sağır oda' olarak bilinen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının yapıldığı salon. Bu salona Saray'ın koruma görevlileri bile günde kaç kez ardı ardına girip çıkmalarına rağmen her seferinde imza atmadan giremiyor. Basın mensuplarının da ancak imza attıktan sonra girebildikleri salona ilk önce Erdoğan'ın basınbaşdanışmanı Lütfullah Göktaş imza atarak girdi. Bu salonun girişindeki boy aynası da dikkat çekiyor. MGK üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri salona girmeden önce kılık kıyafetlerini bu aynaya bakarak düzeltiyor. Tüm saray yapı önem katsayısı 1 olarak inşa edilirken MGK salonunun katsayısı 1.5 olarak yapılmış. Burası Saray'ın en güçlü depreme dahi dayanıklı alanı olma özelliğini taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makam koridorunun girişinde 3 kadın polis görev yapıyor. Bu alanda mesai saati 7 gün 24 saat aralıksız nöbetleşe devam ediyor.

PEYGAMBERİ TASVİR HATLARI

Erdoğan'ın makam odasının bulunduğu 2. katın koridor duvarlarındaki çok sayıdaki hat ve cami resimleri dikkati çekiyor. İslamiyet'te resim yasak olduğu için Hz. Muhammed'in fiziki özelliklerini tasvir eden Hilye'lerle Peygamber'in fiziki özelliklerinin anlatılıyor.