Türkiye tarihinin en kritik günlerine ev sahipliği yaparken, Suriye ve Irak'taki soydaşlarımızda ölüm-kalım savaşı veriyor. Suriye'de kaderlerine terk edilen Türkmenler, PYD tarafından "Yerlerinizden ayrılmıyorsanız okul ve evlerinizi bombalaması için koalisyona koordinat vereceğiz" diye tehdit ediliyor.

SURİYE'DE TÜRKMENLERE ETNİK TEMİZLİK!

Suriye'deki Türkmen köyleri bölücü örgüt PKK'nın Suriye kolu PYD karafından dozerlerle yıkılıyor. Türkmen tehciri duyulmasın diye halk, Türkiye’ye değil iç göçe zorlanıyor. Göçün yerleri belirlenmesin diye de halkın elinden cep telefonları da alınıyor.

GÜVENLİ BÖLGE ÇÖZÜMÜ

Suriye'nin kuzeyindeki Azez-Cerablus arasında insani nedenlerle oluşturulması öngörülen güvenli bölgenin Türkmen köyleri üzerindeki IŞİD ve PYD tehdidinin bertaraf edilmesinde de etkili olacağı bildiriliyor. Suriye’de oldukça dağınık bir coğrafyada yaşayan Türkmen nüfusunun 3’te 2’si, Rakka’nın kuzeyinde yoğunlaşıyor. PYD, geçen ay Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad’ı IŞİD’ten alarak, Kürt nüfusun yaşadığı Cezire ile Kobani (Ayn el Arab) bölgelerini birleştirmişti. Ardından Tel Abyad’taki Türkmenler ‘bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenleyeceği’ tehdidiyle zorla göç ettirilmeye başlandı. Sadece Tel Abyad’ın 20 kilometre güneyindeki Hammam Turkuman ve Al Iveyyid köylerinden yaklaşık 750 kişi, Türkiye’ye ve Rakka'nın çeşitli bölgelerine göç etti. PYD, şu anda da Türkmenleri zorla göç ettirmeye devam ediyor.


Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa iki yıldır Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşmasını talep ettiklerini hatırlatarak, “ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye'de PYD'yi yoktan var ederek ona meşruiyet kazandırdı. PYD, Rakka'nın kuzeyinde etnik temizliğe devam ediyor. Türkmenleri bölgelerinden tehcire zorladı ve hâlâ zorluyor. PYD, eğer Sırrın'i alırsa Cerablus'a yönelecek. Cerablus-Azez arasında güvenli bölge, IŞİD ve PYD baskısından bıkmış Türkmenler için hayati bir fırsat olacak." dedi.

PYD 8200 KİŞİYİ SÜRGÜN ETTİ

Tel Abyad Meclis ve Yerel Belgelendirme Komitesi Üyesi Ahmed el-Hac Salih, PYD güçlerinin Suluk’un 5-6 kilometre güneyindeki ‘Hammam Türkmen Şemelli’ ve ‘Hammam Türkmen Cenubi’ beldelerindeki 8 bin 200 Türkmen zorla göç ettirdiğini savundu. PYD’ye direnen Türkmenlerin tehdit edildiğini belirten Salih, “PYD’nin Resulayn Kanton Başkanı Hüseyin Koçer, ‘Yerlerinizden ayrılmıyorsanız okul ve evlerinizi bombalaması için koalisyona koordinat vereceğiz’ diyor. Halk, Koçer’in tehdidinden dolayı sığındığı okulları boşaltarak, 12 saat içinde güvenli gördüğü yerlere göç etti. PYD, göç edenlerin ve beldedekilerin cep telefonlarını ellerinden aldı ki tehciri belgeleyemesinler” diye konuştu.

PKK ve IŞİD saldırıları... Son bir haftanın kanlı bilançosu

PKK ve IŞİD saldırıları... Son bir haftanın kanlı bilançosu