Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan milyonlarca Suriyeli mültecinin umut kapısı haline gelen Yunanistan'a kaçak geçişler devam ediyor. Yunanistan'a kaçak yollardan geçmenin en kolay ve en tehlikeli yöntemi ise Ege Denizi'nden Yunan Adalarına geçmek... Bugüne kadar binlerce mülteci bu yolda hayatını kayberken, Doğan Haber Ajansı'nın bugün servis ettiği bu görüntüler ise tüm dünyanın kanını donduracak türden... Görüntülerde Yunan Sahil Güvenlikleri, aralarında kadın ve çocukların da bulundu içinde 50 kişi olan şişme botu vurup, mültecileri ölüme terk ediyor... Saniye saniye kaydedilen can pazarında, ölmek üzere olan Suriyelilerin yardımına Türk balıkçılar yetişti.



Ülkelerindeki iç karışıklık ya da IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler, önce Yunan adalarına geçmek ardından hayallerindeki ülkeye gitmek için geçiş noktası olarak düşündükleri İzmir'e özellikle son bir ayda akın etti. Yunan adalarına geçmek için hemen her gün Ege Denizi'nin farklı kıyılarından denize açılan Suriyelilerin, hem denizdeki yaşam mücadeleleri, hem de sonrasındaki barınma koşulları, insanlık dramına dönüştü.

O GÖRÜNTÜLER İLK KEZ YAYINLANDI

Suriyelilerin önemli bir bölümü, umuda yolculuklarını tamamlayamadan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekiplerince, denetimler sırasında yakalandı. Son dönemde denizde yakalanan Suriyeliler, sık sık Yunan sahil güvenliğinin, ilerlemelerini durdurmak için botları patlattığını ve kendilerini ölüme terk ettiğini söyledi. Suriyelilerin bu iddialarını doğrulayan görüntüler ilk kez yayınlandı.

PATLATIP, KAÇTILAR!

İzmir'in Karaburun ilçesinin açıklarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Suriyeli grup, Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmek istediklerini sırada, Yunan sahil güvenlik ekiplerince farkedildi. Bunun üzerine, botun yanına gelen Yunan sahil güvenlik gemisindeki görevliler, kaçaklarla bir süre konuştu. Kaçakların botla ilerleyişini durduramayan ekipler, bu kez Suriyelilerin bulunduğu zodyak botu patlattı. Ardından da, hızla yanlarından uzaklaştı.



SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

Deniz ortasındaki yaşam mücadelesi ve sonrasındaki insanlık dramına tanıklık yapan balıkçılar ise, bu anları kaydetti. Balıkçılar, Yunan sahil güvenliğinin uzaklaşmasının ardından, patlak botun üzerinden denize düşen ve can yelekleriyle, yaşama tutunmaya çalışan kadın ve çocukları kendi teknelerine alıp hayatlarını kurtardı. Balıkçıların çektiği görüntülerde, kaçakların geçişi, Yunan ekiplerinin onları farkedip botu durdurmaya çalışması, ardından patlatıp hızla yanından uzaklaşması ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları yer aldı.

DHA