Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

7 hazine arazisi karşılığı Aile Bakanlığı’na 70 sosyal hizmet binası yapma taahhüdünde bulunan TOKİ, tamamladığı 62 binanın 54’ünü fatura düzenlemeden teslim etti. Üstelik, mevzuata ve protokole aykırı olarak, yüzde 10 da ‘’Hizmet payı’’ ekledi.

Skandalı ortaya çıkaran Sayıştay, “TOKİ, protokole uymamış. Bu durumu düzeltin” dedi. Aile Bakanlığı olayı doğruladı ve Sayıştay’a, “TOKİ’yi uyardık” dedi. Sayıştay’ın tespitleri şöyle:

Milyonları

Milyonları "sehven yiyen" Diyanet, Meclis gündeminde


FATURALAR YOK: Bakanlığın TOKİ ile imzaladığı 30.06.2009 tarihli protokol hükümlerine aykırı olarak ödemede bulunduğu görülmüştür. Protokole göre TOKİ’nin bitirmiş olduğu sosyal hizmet binalarını Bakanlığa fatura düzenleyip teslim etmesi gerekmektedir. Ancak 70 adet binanın 62’sinin yapıldığı 8’inin yapım aşamasında olduğu ve biten 62 adet binanın 8’i için fatura gönderildiği 54 bina için ise fatura gönderilmediği anlaşılmaktadır.

BAKANLIĞA BORÇ ÇIKARDI: TOKİ, yüklenicilere ödediği hak ediş bedelleri (KDV dahil) ile devir aldığı taşınmazların ekspertiz bedellerini karşılaştırarak, Bakanlığın TOKİ’ye borcu olduğunu hesaplamıştır. Ancak, protokolün 5'inci maddesine göre, hak ediş bedelleri (KDV dahil) yerine faturada gösterilen inşaat bedellerinin (KDV hariç) mahsuplaşmada esas alınması gerekmektedir.

HİZMET BEDELİ DE ALMIŞ: TOKİ’nin, hesaplamaya yüzde10 hizmet bedelini de dahil ettiği görülmektedir. Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında yönetmeliğin 65'inci maddesi ve Milli Emlak Genel Tebliği hükümlerine göre verilen izin yazısında Maliye Bakanlığı, “hizmet bedelinin” işin nihai gerçekleşme bedeli olarak mahsuplaşmada esas alınacak inşaat bedeline ilave edilmemesi koşuluyla 30.06.2009 tarihli protokolü uygun bulduğunu belirtmektedir.