CHP’nin ekonomi kurmaylarından İstanbul Milletvekili Adayı İlhan Kesici, “Lütfetse de Sayın Enerji Bakanı bu parayla meşgul olacağına, kardeşim bu elektrikler niye söndü, Türkiye’yi aydınlatsa daha iyi olmaz mı? Sayın Enerji Bakanı bu hesap kitap işlerini bize bıraksın, kendisi önce şu elektrikler niye kesildi onun cevabını Türk Milletine versin” dedi.

Kesici, NTV yayında CHP’nin vaatlerine yönelik hükümet kanadından gelen “kaynak” eleştirilerine yanıt verdi.

Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamalarını değerlendiren Kesici, “Hesap-kitap bilmiyorlar’ filan… Buna canım sıkılıyor yani. Sayın Başbakan Davutoğlu var, Faruk Çelik’i söylersem ayıp olur, bu işlerle ilgili arkadaşların eğitimlerine, bakan olmadan evvelki yaptıkları işlere bakmak lazım. Sayın Maliye Bakanımız, bakan olmadan bir gün evvel, hangi işleri yapıyordu, ne kadar biliyordu bu işi? Sayın Ahmet Davutoğlu, Başbakan olmadan evvel ekonomiyle ilgili tablolara ne kadar vakıf idi?” dedi.

-“MUKAYESE EDERLERSE KENDİLERİNİ MAHCUP HİSSEDERLER”-
Öte yandan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bu ülkenin çok ciddi birkaç sınavından biri olan hesap uzmanlığı sınavı kazanarak ömrünü, “gelir nedir, para nedir”, bu tür hesap-kitap işiyle geçirdiğini ifade eden Kesici, “Biz geçimimizi bu işle yaptık, ömrümüzü bununla geçirdik. Bu hesabı verdiğimiz kurum da Başbakanlıktır. AK Parti’deki arkadaşlarımız biraz mukayeseli bakarlarsa, Sayın Başbakanla Sayın Kılıçdaroğlu’nu, bizleri bakan arkadaşlarıyla hesap-kitap bakımından mukayese ederlerse kendilerini mahcup hissederler. Hesap, kitap bilmemek olur mu yani?” diye konuştu.
Davutoğlu’nun “Kılıçdaroğlu’na hesabı öğreteceğiz” sözleri için de, “Hiç zarafeti olur mu yani, Sayın Kılıçdaroğlu’nun ömrü Maliye Bakanlığının koridorlarında geçmiş, biz bütçe yaptık” değerlendirmesine bulundu.

-“IMF’YE BORÇ VEREN EKONOMİ, BİR GARİP EMEKLİYE İKRAMİYE VERDİĞİ ZAMAN ÇÖKER Mİ?”-
Kaynağın bütçenin kendisi olduğunu vurgulayan Kesici, “Hükümet son olarak emeklilere, ayda 100 lira olmak üzere yıllık bin 200 liralık bir ek imkan yarattı, Allah razı olsun. Bu da bizim bayram ikramiyeliklerinin bir yan ürünü olmuş oldu. O parayı nereden verdilerse, bu ikramiyeler de aynı fasıldan verilir. Bunun bütçedeki adı cari transferler bölümüdür. Buralarda önceliklerde değişiklik yaparsınız” diye konuştu.
Kaynakların tahsisi politikasına vurgu yapan Kesici, tercih ve önceliklerin sıralanması bakımından CHP’nin farklı bir yol izlediğini ifade ederek, “Biz ki Ey’ diye başlıyor ya nutuklar, ‘Dünyanın 17. büyük ekonomisi yaptık Türkiye’yi, IMF’den borç alırken IMF’ye 5 milyar dolar borç verebilecek icraat yaptık’ denildi. IMF’ye bir çırpıda 5 milyar dolar borç verebilecek olan bir ekonomi, maaşları itibariyle bir garip emekli kitlesine iki tane bayram ikramiyesi verdiği zaman çöker mi? Çökecekse zaten… Ama bu iki maaş ikramiyenin hesabı-kitabı belli.”

-ENERJİ BAKANINA YANIT-
Kesici, bütün bu hesapların ince ayar yapılması gerektiğini ifade ederken, “Devlet planlama teşkilatı, maliye bakanlığı, hazini müsteşarlığı ve merkez bankası gibi ekonomik organizasyonların olmasının sebebi atmaya gelmemesidir. Bu ince ayarlar yapılır, devlete de, orta, küçük ölçekli işletmelere de hiçbir ek yük getirmeden bu işin üstesinden gelinir. Bilen adamlar olduğu zaman bu işi bilirler” diye konuştu.
Kesici, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın CHP’nin çiftçiye vaadiyle ilgili, “Mazot 1.5 lira olup buradan vergi alınmayınca 46 milyar liralık yatırımlar nasıl yapılacak?” sözlerine ise şu yanıtı verdi:
“Değerli Enerji Bakanımızın sorusu çok güzel bir soru. Daha basit bir soruyu ben sorayım, bütün Türkiye bir tam gün sıfır elektrikle karşı karşıya kaldı. Lütfetse de Sayın Enerji Bakanı bu parayla meşgul olacağına, kardeşim bu elektrikler niye söndü, Türkiye’yi aydınlatsa daha iyi olmaz mı? Bunu aydınlatamayan Enerji Bakanı dünyanın hiçbir ülkesinde iki saniyeden fazla görevden kalamaz. Sayın Enerji Bakanı bu hesap kitap işlerini bize bıraksın, kendisi önce şu elektrikler niye kesildi onun cevabını Türk Milletine versin. Bu sert olduysa kusuruma da bakmayın.”(ANKA)