IŞİD tarafından saldırıya uğrayan antik Baal Tapınağı’ndan Palmira şehrinin 15 metre yüksekliğindeki kemerinin kopyası önümüzdeki yıl Londra ve New York’ta sergilenecek.



2000 yıllık Baal Tapınağı’nın tam boyutlu rekrasyonları dünyanın en büyük üç boyutlu yazıcıları kullanılarak yapılacak. Rekreasyonların nisan ayında Londra’daki Trafalgar Meydanı ile New York’taki Times Meydanı’nda sergilenmesi planlanıyor.

IŞİD tarafından ele geçirilen Palmira, UNESCO’nun da Dünya Mirası listesinde yer alıyor. “Çölün İncisi” olarak adlandırılan antik bölge geçtiğimiz mayıs ayında IŞİD militanları tarafından ele geçirilmiş, üç ay sonra antik kentin bakımından sorumlu olan 82 yaşındaki arkeolog Halid Esad öldürülmüştü. Eylül ayında çekilen uydu görüntüleri antik kenti IŞİD’in yok ettiğini doğruladı. IŞİD, savaşın başından beri putperestlik olarak gördüğü İslam öncesi tarihi eserleri, anıtları, mezarlarıve heykelleri yok etmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler uzmanları yaptıkları açıklamada tapınağın ana binasının yanı sıra sütunların da yok edildiğini söyledi.

Oxford Dijital Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Alleksi Karenovska AFP’ye bir elektronik posta göndererek dünya mirası haftasında Palmira Kemeri’nin minimal kopyalarının bütün dünyadaki okul, müze ve kent meydanlarında da gösterileceğini açıkladı.