Sevgili okuyucularım, ülkemizi yöneten ve Özgecan olayı sonrasında şimdi timsah gözyaşları döken bu kafaların kadına çarpık bakışını ve geçmişte neler söylediklerini dün kısaca derlemeye çalıştım. Yer darlığı nedeniyle, binlerce örnek arasından sadece birkaçını kullanmak zorunda kaldım.
Bunlar özellikle çalışan ve örtünmeyen kadınları aşağılar, kadınların tümünü ise doğum makinesi ve üçüncü sınıf insan olarak görür.
Bu vecizelerini basında çıkmış haberlerden topladım. Sözü hiç uzatmadan örneklere geçiyorum.

* * *

Tayyip Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde konuştu:
“Kadınların ihtiyacı olan, eşitlikten ziyade eşdeğer olabilmektir. Yani adalettir. Buna ihtiyacımız var. Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz. O fıtrata terstir. Çünkü fıtratları farklıdır, tabiatları farklıdır, bünyeleri farklıdır. Örneğin iş hayatında hamile bir kadını erkek ile aynı şartlara tabi tutamazsınız. Çocuğunu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkekle eşit konuma getiremezsiniz. Kadınları erkeklerin yaptığı her işte çalıştıramazsınız komünist rejimlerde olduğu gibi. Olmaz böyle bir şey.”

* * *

20 Temmuz 2010’da kadın örgütleriyle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum, kadın ve erkek farklıdır, birbirinin mütemmimidir (tamamlayıcısıdır)” dedi.
“Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum”... 7 Mart 2011’de konuşan Başbakan Erdoğan, AKP döneminde yüzde 1.400 artan kadına şiddet için “Kadına şiddet abartılıyor” dedi.

* * *

AKP’nin (eski) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise “Medya olayları abartıyor” demişti.

* * *

“Benim bedenim diyenler feminist...” Kürtajın yasaklanmasının konuşulduğu 2012 yılında da Erdoğan birçok tepki toplayan söze imza attı. “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum” diyen Erdoğan’a karşı çok sayıda kadın eylemi yapıldı. Kadınlar sokaklara çıkarken, Erdoğan bu kez de “Benim bedenim, benim kararım diyenler feministtir” dedi.

* * *

Aralık 2011: Ankara’daki Hopa eyleminde polis şiddeti sonucu kalçası kırılan Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş’ın bir bacağı kısalırken, Aktaş zorlukla yürüyebiliyor. Başbakan Erdoğan’ın “O kadın, kız mıdır kadın mıdır bilemem” diye hitap ettiği Aktaş, polislerin saldırısı sonucunda iki ay hastanede tedavi gördü. Aktaş’ın kalça kemiğini kıran polisler hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı.

* * *

20 Mart 2009: “Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek!” Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e göre bu sayı 150-200 bin. Şimşek, “İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor” dedi.

* * *

Şubat 2012: AKP İl Genel Meclis Üyesi Erhan Ekmekçi “Kızlar okuyunca erkekler evlenecek kız bulamıyor” dedi. Çorum Kargı’daki kız çocuklarının okula gönderilme oranları ile ilgili yorum yapan Ekmekçi “Kızlarımız okuyor ama bu seferde erkeklerimizi evlendirecek kız bulamıyoruz” diye konuştu!

* * *

13 Mart 2009: Afyon ve ilçelerini ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kendisinden iş isteyen kadınlara ise “Evdeki işler yetmiyor mu?” karşılığını verdi.

* * *

2 Haziran 2012: Samanyolu Haber’e konuşan Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, kürtaj konusunda yakışıksız bir açıklama yaptı. Gökçek, “Anası tecavüze uğruyorsa neden çocuk ölsün, günahı ne, anası da ölsün öyleyse” dedi. Gökçek twitter’dan genç bir kadınla kürtaj konusunda polemiğe girerek kadın takipçisine “Sen çok mu kürtaj yaptırdın, bu kadar bağırmanın nedeni bu mu ?” diye yazmıştı.

* * *

“Tecavüze uğrayan doğursun, gerekirse devlet bakar” diyen dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a tepki yağarken, AKP Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de “Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masum. Tecavüze uğrayan da kürtaj yaptırmamalı. Bosna’da kadınlar tecavüze uğradı ama doğurdular” diyerek tartışmalara katıldı.

* * *

Erkek arkadaşı tarafından başı kesilerek katledilen Münevver Karabulut için İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah “Kızlarına sahip çıksalarmış” dedi.
Tayyip Erdoğan “Çocuğumuz öyle nereye giderse gitsin olmaz. Yalnız bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya gider” dedi.

* * *

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da kürtaj tartışmalarına katılıp, CHP’li Aylin Nazlıaka için “Kürtaj meselesi konuşulurken siz öyle bir söz söylediniz ki benim yüzüm kıpkırmızı oldu. Evli bayan, çocuğu olan bir milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl böyle açıkça konuşabilir” diyerek, ‘Vajina’ kelimesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş ve büyük tepki çekmişti.

* * *

AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, kendisine TBMM kulisindeki fotoğraflarını soran kadın gazetecilere “Ben de sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam” dedi.

* * *

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, sunucu Gözde Kansu’nun kıyafetini eleştirerek, “Bir hanım aşırı dekolte ile bir yere giderse kabul edilebilir mi? Bu sunucu öyle bir kıyafet giymiş ki olmaz böyle kardeşim” diyerek Kansu’nun işsiz kalmasına neden olmuştu.

* * *

3 Kasım 2012: Başbakan Erdoğan partisinin Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz Uludere diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere’dir” dedi.

* * *

Vecdi Gönül: “Türk kadını evinin süsüdür.”

* * *

AKP Ünye tanıtım sorumlusu Süleyman Demirci: “Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralıktır.”

* * *

AKP’li yaşam koçu ve aile danışmanı Sibel Üresin: “Kocama arkadaşımı tavsiye ettim, ikinci bir eş almasına müsaade ettim.”

* * *

Prof. Remzi Fındıklı. Polis Akademisi Başkanı: “15’inde kız ya evde, ya yerde olmalı.”

* * *

Tayyip, üniversiteli gençler için “Kızlı-erkekli aynı evde ne yapıyorlar belli değil” dedi.

* * *

Erdoğan’ın 1995’te Kayseri’de Refah Partisi’nin düzenlediği bir gecede yaptığı konuşmasında “Makyaj yapan kadının kaportası bozuktur” sözleri aslında daha o günden AKP’nin kadına bakış açısını gözler önüne seriyordu.

* * *

Erdoğan, zaman zaman konuşmalarında sıkça söylediği “Benim başörtülü bacılarım, kardeşlerim” sözleriyle başörtülü ile örtülü olmayan kadınları kutuplaştırıp ayrıştırmaktan da geri kalmıyor.

* * *

AKP Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı “Onları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz” oldu.

* * *

Bülent Arınç Bursa’da bayramlaşma töreninde konuştu: “Kadın iffetli olacak. Mahremi, namahremi bilecek, öyle herkesin içinde kahkaha atmayacak.”

* * *

Sosyal Doku Vakfı kurucusu ve Başkanı Nurettin Yıldız, çalışan kadınları hedef aldı, “Bir kadının çalışmayı tercih ederek fuhuşa hazırlık yapmış olacağını” iddia etti. Youtube’da yer alan videosunda çalışan kadınlar için hakaretamiz suçlamalarda bulundu. “Çalışan kadınların erkekleri doyumsuz hale getirdiğini ve ümmete zarar verdiğini” söyledi. Çalışan kadınlar için “Erkeği ile ilişkisinde kadınlığı arızalıdır” dedi.“ Her çalışan kadın gözü doymamış erkek demektir. Çalışan kadın ya evlenmeyi erteleyerek erkeklerin evlilik sürecini baltalıyor ya da evli olduğu halde çalıştığı için yorgunluğu ve vakit darlığı nedeniyle erkeği ile ilişkisinde kadınlığı arızalıdır. Kadınlığı arızalı olduğu için erkeğin gözü açtır. O evinde erkeğini eksik bırakıyor, erkeği de iş yerinde bir başka kadına musallat oluyor. Böylece fuhuş değil ama fuhuşa hazırlık yapan sürece destek oluyor. Ayrıca çalışan kadın doğurmayan ya da az doğuran kadın demektir. Yani benim ümmetim zarar görüyor.”

* * *

Furkan Vakfı Grubu lideri Alparslan Kuytul’un tesettür ve cinsellik konularında yaptığı açıklamalar şoke etti. Vakfa ait internet sitesinde yayınlanan videoda Kuytul, “Annen de olsa, diz kapağının üstü tahrik eder. İslam gerçeği konuşuyor” ifadelerini kullandı. Kuytul’un tepki çeken açıklamaları şöyle:

* * *

“Ne diyor İslam, annen de olsa diz kapağının altından göbeğine kadar ve sırtına bakamazsın. Annen de olsa, diz kapağının üstü tahrik eder. İslam gerçeği konuşuyor. Hayal aleminde değil İslam. Toz pembe hayallerde gezmiyor İslam. ‘Olmaz canım, annesiyle olur mu, bacısıyla olur mu?’ İslam hayal kurmuyor, gerçeği söylüyor. ‘Olur’ diyor. Biri yapmazsa biri yapar.
‘Olur mu’ diyenlerin başlarına geliyor.”

* * *

İlahiyat Profesörü Orhan Çeker, “Dekolte giyerek tacizciyi tahrik eden kadının da suçlu olduğunu” savundu ve “Tahrik edici kıyafeti” belirleyecek bir komisyonun kurulmasını önerdi.

* * *

TRT’de yayınlanan “Ramazan Sevinci“ programında konuşan Ömer Tuğrul İnançer, hamile kadınların sokakta gezmemesi gerektiğini savunurken bunun terbiyesizlik olduğunu söylemişti. İnançer’in bu sözleri büyük tepki toplarken tüm Türkiye’de protesto edilmişti. Aynı şahıs daha sonra “Çalışan kadın kocasının emrinde olmayı uygun bulmuyor ama patronuna hizmeti haysiyetine uygun buluyor” dedi.