AKP seçim bildirgesini açıkladı. İyi de eğer AKP tek başına iktidara gelirse hikâye tamamen değişecek... Başkanlık sistemine oynayacaklar. O zaman bu bildirgenin ve içeriğindeki başlıkların ne önemi var? Hiç! Anlamsız...
Sonuçlar AKP’nin istediği gibi çıkarsa Erdoğan, ilk günden güçlü başkanlık yetkilerini kendinde toplayacak. Ekonomi politikasını Berat Albayrak, Cemil Ertem ve Yiğit Bulut gibi isimler yönetmeye başlayacak. Aklı başında hiçbir piyasa analistinin haz etmediği bu takımın icraatlarını tahmin etmek zor olacak.

NE YAPACAKLAR?

Biz yine de AKP’nin bildirgesine bir bakalım; Bildirge onu yaptık, bunu yaptık, aslanız, kaplanız cümleleriyle dolu... Ben size direkt ne yaptıklarını söyleyeyim... Ekonominin büyüklüğünü 800 milyar dolara indirip, toplam borcu 600 milyar dolara çıkardılar. İktidarda bulundukları 12 yılsonunda hane halkının borcu, toplam borcun yüzde 66’sına kadar geldi. İşin özeti ve söylenmeyen tarafı bu!

PEKİ NE YAPACAKLARMIŞ?

Verginin tabana yayılması sağlanacak, fiyat istikrarını koruyacak para politikası çerçevesi korunacak, cari açık kalıcı çözüme kavuşturulacak, yurtiçi tasarruflar ve işgücüne katılım artırılacak, eğitimin niteliği geliştirilecek.

NE YAPTILAR?

On iki yıldır yapsaydın ya... Bırak yapmayı tam tersine çalışmadın mı? Bir türlü vergi düzenlemelerine gitmedin. Devamlı vergi affı çıkartıp günü idare ettin. Merkez Bankası’na saldırıp fiyat istikrarını bozdun.
Hızlı büyümek için ithalata gaz verip cari açığı coşturdun. Ülkede tasarruf bırakmadığın gibi vatandaşın üçte ikisini borç batağına soktun. İşsizliği kalem oyunlarıyla bile düşüremedin. Taşeronluğu körükledin. Gençlerin yüzde 20’sini resmi rakamlara göre bile işsiz bıraktın.
Eğitimi yap-boz tahtasına çevirip rezil ettin. En son nerede kaldık bilen yok! Her yıl bütün İslam dünyasının ihtiyacını karşılayacak kadar imam yetiştiriyoruz.
NASIL YAPACAKLAR?
Bildirgede neyin nasıl yapılacağı da yok... Hangi yolun izleneceği de... Yazmışlar oraya gayrimenkul rantlarından kamunun pay alacağını... Akılları fikirleri gayrimenkule takılıp kalmış. Sadece oraya çalışıyor.
Bildirgede iç tasarruf oranının yüzde 19’a çıkarılacağı söyleniyor. Geldiklerinde yüzde 20’nin üzerindeydi. Şu an yüzde 14’lerde... Laf ola beri gele 5 puan artırılacakmış. Bu oransal olarak yüzde 35’e denk gelir ki mümkün değil!
Nasıl olsa yapmayacaksınız ama bari bildirgeye özen gösterseydiniz.