Kendilerine "Odin'in Askerleri" adını veren sığınmacı karşıtı, Nazist gruplarla bağlantılı aktivistlerin son dönemde sığınmacı kampları açılan en az beş Finlandiya kentinde devriye gezmeye başladıkları öğrenildi. Şimdiye kadar aktivistlerin sığınmacılarla herhangi bir çatışmaya girmedikleri belirtildi.

Foto: Reuters


Finlandiya İçişleri Bakanı Petteri Orpo gelişmeyi endişe ile karşıladığını belirterek "Sokaklarda devriye gezmek aşırılıktır. Gönüllülerin şiddet uygulaması söz konusu olamaz" dedi.

Irkçı Odin'in Askerleri grubunun lideri Mika Ranta web sayfasında sığınmacıları "İslamcı davetsiz misafirler" olarak tanımlayıp, Finlandiya'daki yaşamı güvensiz hale getirmekle suçlayarak vatanseverleri ve sığınmacı karşıtlarını birleşmeğe çağırdı.

Foto: Reuters


Sığınmacı karşıtı aktivistlerin örgütlenmesinin, Kempele kentinde 17 yaşındaki Afganistanli bir sığınmacının 14 yaşındaki bir kıza tecavüz etmek suçundan tutuklanması ile birlikte yoğunlaştığı belirtiliyor. Polis yetkilileri geçen yıl içinde incelenen 1000 tecavüz olayında sadece 10 sığınmacının suçlandığını belirtti.

Finlandiya güvenlik birimleri sığınmacı karşıtı grup üyelerinden bir kısmının Nazi örgütlenmeleri ile bağlantılı olduğunu açıkladı.

DHA