Rusya, Şam yönetiminin onayı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı olmadan Suriye’de bir uçuşa yasak bölge oluşturulamayacağını açıkladı.




Fotoğraflar: Reuters

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, “Ev sahibinin onayı ve Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararı olmaksızın bir uçuşa yasak bölge oluşturulması kararı alınamaz.” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’de bir uçuşa yasak bölge kurulmasını önermişti.



İKİNCİ TUR GÖRÜŞME TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK YOK


Rus Interfax ajansına konuşan Gatilov, Suriye görüşmelerinin tarihinin de değişmediğini söyledi. Suriye rejimi ile muhalefet arasındaki görüşmelerin ikinci turunun, daha önce planlandığı gibi 25 Şubat’ta Cenevre’de yapılacağını belirtti.


Rus yetkili, Suriye’de düşmanlıkların durdurulmasına ilişkin hedef grubunun ilk toplantısının da önümüzdeki Cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti. Gatilov, toplantıya Rusya ve ABD’nin askeri temsilcilerinin yanı sıra Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun diğer üyelerinin temsilcilerinin de katılacağını belirtti.


Gatilov açıklamasında Suriye ile ilgili Münih anlaşmasının uygulanmasına da başlandığını vurguladı. Suriye’deki insani görev gücünün bir sonraki toplantısının da 18 Şubat’ta gerçekleştirilmesinin planlandığını aktardı.


Rus Bakan Yardımcısı, “Suriye’deki çözüm süreci ile ilgili Münih’te varılan anlaşmaların uygulanması başladı, Suriye’de kuşatma altındaki yerlere insani yardım ulaştıracak grup ilk görüşmelerini yaptı ve bir sonraki toplantıları Perşembe günü olarak planlandı. Görüşmede Suriye halkına insani yardım ulaştırmaya ilişkin pratik tedbirler görüşülecek.” dedi.


Gatliov, Suriye rejiminin kuşatma altındaki 7 bölgeye insani yardım ulaştırılmasını garanti edeceğini resmi olarak duyurmasının önemli olduğunu belirten Gatilov, “Aynı zamanda Deyr Ez Zor’a havadan insani yardım ulaştırılması inceleniyor. Dünya Gıda Programı, böyle bir operasyonu Rusya hava kuvvetlerinin işbirliği ile gerçekleştirmeye hazır.” dedi.


CİHAN