Geçiş ekibinden üst düzey bir yetkili, "Trump'ın 'milyonerler kabinesi'nde Dışişleri Bakanı olarak Amerikan çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi Exxon Mobil'in Genel Müdürü Rex Tillerson'ı atayacağını" söyledi.

Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler nedeniyle bu dönemde çok önem taşıyor. Dolayısıyla ABD'nin Dışişleri Bakanlığı'nı yürütecek isim, Ankara açısından da kritik önemde...

PUTİN İLE YAKIN İLİŞKİSİ TARTIŞMA YARATTI


Rex Tillerson’ın CEO’su olduğu Exxon Mobil şirketi dünya çapında Yemen’den Rusya’ya 50’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.

Tillerson’ın dışişleri bakanlığı için düşünüldüğü haberi hafta sonundan beri ABD’de en çok konuşulan konuların başında geliyor.

tillput64 yaşındaki Teksaslı Tillerson 20 yıldan uzun süredir tanıdığı Putin ile yakın ilişki içinde olması nedeniyle tartışmalı bir isim.

44sd545d4aaaa2013 yılında Vladimir Putin Tillerson’a dostluk nişanı vermişti.

DİĞER ADAYLARI GERİDE BIRAKTI


Trump, Tillerson'ı bu göreve getirerek, seçim kampanyası dönemindeki müttefiklerini ve müesses politik figürleri geride bırakmış oldu. Bunlar arasında New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Senatör Bob Corker, eski Cumhuriyetçi başkan adaylarından Mitt Romney ve CIA eski Direktörü David Petraeus da bulunuyordu.

David Petraeus, ABD'nin Irak işgali sırasında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayıyla gündeme gelmişti. Petraeus, 2003 yılında Irak'taki ABD güçlerinin komutanıydı. Petraeus 2012’de evlilik dışı ilişkisi ortaya çıkınca CIA Başkanlığı'ndan istifa etmişti.

Donald Trump, Savunma Bakanlığı için "kuduz köpek" lakaplı emekli General James Mattis'i (66) aday göstereceğini duyurmuştu. Mattis, Barack Obama'yla İran konusunda fikir ayrılığı yaşadığı için emekliye ayrılmıştı.