Ünlü turizm bölgesi Çeşme’de, onlarca inşaat şirketinin otel izni ile inşa ettikleri yapıları vatandaşlara ev olarak sattığı ortaya çıktı. Su, elektrik ve doğalgazı indirimli kullanan bu yapıları satın alanlara ise kat mülkiyeti kurulamadığı için arsa tapusu veriliyor.

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde, çok sayıda gayrimenkul geliştiricisinin, turizm alanlarına sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yaparak vatandaşlara sattığı tespit edildi. SÖZCÜ’nün yaptığı araştırmaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan otel inşaatı için turizm yatırım belgesi alan müteahhitler, inşa ettikleri yapıları İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde kullandırıyor. İmar planlarında turizm alanı olarak görünen arazilere de geçici süreli konaklama amacıyla kiraya verilebilen, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, kamping, apart otel ve hostel gibi turistik tesis inşa edilebiliyor. Ancak Çeşme’de proje geliştiren bazı inşaat şirketleri, inşa ettikleri yapıları 1+1, 2+1, 3+1 tipi daireler veya süit şeklinde vatandaşlara satıyor. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 3. maddesinde “Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılmaz” hükmü yer alıyor. İşte bu nedenle, müteahhitler otel ruhsatı ile inşa ettikleri yapılarda kat mülkiyeti kuramıyor ve sattıkları daireler için araziden pay veriyor.

İSKAN BELGESİ NASIL VERİLECEK

Çeşme’de turizm imarı ve otel inşaat ruhsatıyla yapımı sürdürülen ve vatandaşa konut olarak satılan projeler tamamlandığında “Yapı Kullanma İzin Belgesi” (İskan) almak için belediyenin kapısı çalınacak. Çeşme Belediyesi, projenin onaylı inşaat ruhsatı ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakarak Yapı Kullanma İzin Belgesi verecek veya vermeyecek. Eğer bu projeler Çeşme Belediyesi’nden iskan alırsa, tesisin işletmeye hazır olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilecek. Bakanlık yatırımın sunulan otel projesine uygun yapılıp yapılmadığını inceleyecek. Hem Çeşme Belediyesi’nin hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turistik tesis diye inşa edilen ancak arsa hisseli tapu ile konut olarak vatandaşlara satılan bu yapılara onay verip vermeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Su, elektrik ve doğalgaz indirimli


Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16’ncı maddesine göre, turizm yatırım belgesi veya turizm işletme belgesine sahip işletmeler elektrik, doğalgaz ve su ücretlerini, o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan en düşük tarifler üzerinde ödüyor. Turizm yatırım belgeleri tesisler eğer, turizm işletim belgesi alırsa 5 yıl boyunca emlak vergisinden muaf tutuluyor. Turizm yatırım belgesine sahip firmalar, tesis inşaatı için belediyeye başvurduğunda imar planlarındaki turizm emsalinden faydalanarak inşaat ruhsatı alabiliyor. Ayrıca, bu şirketler turizm yatırım belgesi ile avantajlı turizm kredisi, orman fonuna katkının taksitlendirilmesi, haberleşme ağının kurulmasında kolaylıklar, yabancı personel çalıştırılması, alkollü içki satışı ve yat turizminde hak ve kolaylıklara sahip olabiliyor.

İşte otel diye inşa edilip ev olarak satılan projeler


7

Folkart Blu
Folkart Yapı, Çeşme Paşalimanı’nda 6 bin 787 metrekarelik turizm imarlı arazide inşa ettiği proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2015 yılında yatırım belgesi aldı. Belgede, “Paşalimanı Folkart Otel” adlı tesiste 30 oda ve 120 yatak bulunacağı yazıyor. Ancak Folkart, projeyle ilgili tanıtım bülteninde Folkart Blu adı verilen projede 83 adet daire yer aldığını ve bunların 1+1, 2+1, 3+1 tipinde tasarlandığını belirtiyor. Folkart, 330 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satış yapıyor ve alıcılara arsa hisseli tapu veriyor.

8

Sea Homes
Homes firması, Çeşme Ilıca Mahallesi’nde yer alan araziye 35 odalı ve 140 yataklı “Homes Paşalimanı” adlı oteli inşa etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldı. Ancak firma 36 rezidans inşa etti ve 390 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satıyor.

10

Folkart Hills
Folkart Yapı, Çeşme Fenerburnu’ndaki turizm imarlı arazide de ev yapıp, satıyor ve  kat mülkiyeti kurulamadığı için arsa hisseli tapu veriyor. Çeşme Marina karşısında yer alan turizm imarlı 13 bin 955 metrekarelik arazide 28 adet 1+1, 19 adet 2+1, 20 3+1 daire ve 3 adet 4+1 olmak üzere toplam 70 daire inşa ediyor. Folkart Hills’te fiyatlar 330 bin ile 750 bin Euro arasında değişiyor.

12

Casa De Playa
Kuryap İnşaat, Çeşme Dalyan Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 96 odalı 212 yatak kapasiteli “Casa De Playa Otel” adlı termal tesis için yatırım belgesi aldı. 7943 ada 4 parselde 70 odalı bir otel ve 32 daire inşa etti. 750 bin ile 800 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışı devam eden daireleri alan vatandaşlara kat mülkiyeti kurulamadığı için arsa hisseli tapu veriliyor.

13

Ayasandra
Çeşme Tekke Koyu’ndaki 29 bin metrekarelik arazide termal ve kür merkezi yapmak için Ayasandra adlı şirket Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldı. Ancak, 40 odalı otel binasının yanına iki katlı 89 villa yaptı ve satıldı. Alıcılara tapu yerine, kurulan şirketten hisse verildi. Projede yaşam iki yıl önce başladı.

11

The Chesme
Kar İnşaat  Boyalık Koyu’nda hayata geçireceği proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak 88 yatak kapasiteli ve 22 odadan oluşacak otel yapımına izin aldı. Ancak firma hali hazırda satışına devam ettiği 24 daire inşa etti.

14

Quattordici 
Veryeriler İnşaat, Çeşme Ayasandra Koyu’nda 19 odalı 38 yatak kapasiteli bir otel inşa etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldı. Ancak firma hali hazırda Quattordici adlı projede inşa ettiği 8 dubleks villa ve 6 rezidansın satışına devam ediyor. Firma ayrıca, Çeşme Alaçatı’da 10 oda 20 yatak kapasiteli otel için izin aldığı Porto Dieci adlı projede 4 villa inşa edip, satışa sundu.