1000 lira altı maaşı olan 300 TL, 1000-2000 TL arasına 375 TL promosyon alacaklar. 2000 TL üstü maaşlar ise 450 TL promosyon alacaklar. Promosyon ücretleri 1-3 ay arasında ödenecek. Toplamda bankaların kasasından promosyon ücretleri için toplam 5 milyar TL çıkacak. 11.5 milyon emekli promosyon alacak. Bunun 8.5 milyonu 375 TL promosyon alacak.

'FEDAKARLIK İSTENECEK' DEMİŞTİ


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu daha önce yaptığı açıklamada promosyon tutarları açıklanan miktarların daha altındaydı. Müezzinoğlu, “Bin liranın altında maaş alan bir emeklimize üç yıllığına verilebilecek rakam 200 liranın altında. Bin ile 2 bin lira arasında emekli maaşı alanların reel olarak banka hesaplarına göre alabilecekleri rakam 300’ün altında… Bu rakamlar böyle olduğu için Başbakan’ımız Bankalar Birliği’nden fedakarlık isteyecek. O fedakarlık arzu ederiz ki emeklimize yılbaşında çerez ikramiyesi gibi olsun" ifadesini kullanmıştı

'BANKANIN KOMİSYON HAKKI VAR'


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, göreve geldiği Eylül ayında emekliyi üzecek açıklamalar yapmıştı. Bakan Mehmet Müezzinoğlu, emeklilerin maaş aldığı bankalardan promosyon alınmasına yönelik hükümet olarak taahhütlerinin olmadığını söylemişti. Bankaların, emekli maaşlarını ödedikleri için bir hizmet yapktıklarını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, bu hizmetin karşılığında emekliden komisyon alma hakları bulunduğunu ama almadıklarını savunmuştu.

Bakan yaptığı açıklamada şunları demişti:

“Banka da diyor ki, ‘Ben senin paranı ayağına kadar getiriyorum ve sana teslim ediyorum ve bundan da hiç bir ücret almıyorum. Esasında transfer komisyonu alıyorum. Bu hizmeti ben sana ücretsiz yapıyorum bugüne kadar.’ Ama bir başkası para yatırsa komisyon alıyor. Hükümetin emeklilere yatırdığı paranın emeklilerimizin eline gitmesi için banka burada bir hizmet yapıyor mu? Yapıyor. Bu hizmetin karşılığında komisyon hakkı var mı? Elimizi vicdanımıza koyduğumuzda var.”

AZ BULUNDU


Başbakan Ahmet Davutoğlu 1 Kasım seçimleri öncesinde emeklilerin yılda en az 300 TL promosyon alacaklarını söylemişti. Bu açıklamayı duyan emekliler için Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı rakamlar emeklileri tatmin etmedi. Zaten birçok özel banka, bu miktarlarda emeklilere promosyon kampanyaları yürütüyordu. Kimi banka, emekli hesabını kendisine taşıyana çeyrek altın verirken, kimi banka ise 300 lira promosyon vadediyordu. Kimi banka da emeklinin kredi kartına hediye puanlar yükleme taahhüdünde bulunuyordu. Özel bankaların bu kampanyaları emeklide daha büyük beklenti oluştururken, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı miktarlar az bulundu.

'YARGIDA KAYBETTİĞİMİZ BİR HAKKI KAZANDIK'


Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün promosyon ödenmesinin kazanılmış bir hak olduğunu söyledi. Ergün sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Sayın Başbakan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yargıda kaybettiğimiz bir hakkı kazandık. Ömer Dinçer ve Faruk Çelik'in zamanından beri bu konunun takipçisiyiz. Açıklama yapılırken Başbakanı'ın yanında biz de olmak isterdik" dedi.