İSTANBUL Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu toplantısına ilişkin basın açıklaması yaptı. Toplantıda, Batı ülkelerindeki İslam düşmanlığının sebep ve sonuçlarını araştırmak üzere alt komisyon kurulması kararı alındığını belirten Yeneroğlu, "Alt komisyon, Batı Avrupa ülkelerinde görülen İslam düşmanlığını kurumsal ırkçılık bağlamında inceleyecek. Yapılacak incelemede Müslümanlara yönelik klişe ve önyargıların yasama, yürütme ve yargıyı nicelik ve nitelik itibarıyla ne düzeyde etkilediği ve İslam Düşmanlığına nasıl meşruiyet sağladığı soruları mercek altına alınacak" dedi.
Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu, ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Alt komisyon toplantısıyla ilgili bilgi veren İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisini artan İslam düşmanlığı oluşturmaktadır. İslam düşmanlığı, özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik bakış ve söylem değişikliği ile artan saldırı ve eylemler nedeniyle uzmanlar tarafından ayrı bir kategoride değerlendirilmektedir. Batı ülkelerinin tarihi mirası ve siyasi kültüründen beslenen İslam düşmanlığı, toplumun merkezine sirayet etmiş, adeta toplumsal kültüre dönüşmüştür. Birlikte yaşamayı tehdit eden bu toplumsal olgu, yasama, yürütme ve yargıyı ciddi manada etkilediği gibi, bu kuvvetler üzerinden de meşruiyet sağlamaktadır" dedi.
İSLAM DÜŞMANLIĞI KURUMSAL IRKÇILIK BAĞLAMINDA İNCELENECEK
Bu kapsamda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun 7 Ocak 2016 Perşembe tarihli 3'üncü toplantısında, "Batı ülkelerindeki İslam düşmanlığının sebepleri ve sonuçlarını araştırmak üzere bir alt komisyon" kurulmasına karar verilmişti. Alt komisyonun üyeliklerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Bursa Milletvekili İsmail Aydın, İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz; Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; Halkların Demokratik Partisi'nden Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve Milliyetçi Hareket Partisi'nden Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy seçildi. Bugün yapılan ilk komisyon toplantısında AK Partili Milletvekili Ali İhsan Yavuz başkanlığa seçildi. Alt komisyon Batı Avrupa ülkelerinde görülen İslam düşmanlığını kurumsal ırkçılık bağlamında inceleyecek. Yapılacak incelemede, Müslümanlara yönelik klişe ve önyargıların yasama, yürütme ve yargıyı nicelik ve nitelik itibarıyla ne düzeyde etkilediği ve İslam düşmanlığına nasıl meşruiyet sağladığı soruları mercek altına alınacak.

DHA