Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretine, ABD ile Türkiye arasındaki "YPG krizi" damga vurdu.  Gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi öncesinde "YPG terör örgütü değildir" diyen Biden'a, Erdoğan'ın "one minute" deyip demeyeceğine çevrildi. Ancak Erdoğan, "one minute" demek yerine, Biden'la olan ortak basın açıklamasını iptal etti.  Bu konudaki ilk tepkisini ancak ABD Başkan Yardımcısı Türkiye'den ayrıldıktan sonra veren Erdoğan, ne Biden'ın ismini andı, ne de YPG'den bahsetti. Aksine, Biden'a gönderme yaparken bile, özellikle "ismini vermeyeceğim" demeyi tercih etti. Sadece Biden'ın ismini değil, temsil ettiği ülke olan ABD'nin bile adını anmayan Erdoğan, "müttefikimiz dediğimiz ülkeler" gibi genel bir ifade kullandı.

FOTO:DHA- Erdoğan, Biden görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması yapılmadı.

"YPG ANLAŞMAZLIĞINI" ORTAYA DÖKMEMEK İÇİN KELİME OYUNU YAPTI


Erdoğan'ın, anlaşmazlığın ana unsuru olan "YPG'nin ya da onun siyasi kolu olan PYD'nin" adını da hiç anmaması, sadece "bölücü örgüt" demesi de dikkat çekti.
Oysa "YPG terör örgütü değildir" mesajı veren Biden'a, Türkiye'nin "bölümü terör örgütü" olarak nitelendirdiği PKK'yı, çok açık ifadelerle "terör örgütü" olarak nitelemişti.
Erdoğan, "bölümü terör örgütü" diyerek, ne PKK'nın, ne de PYD/YPG'nin adını andı, böylece konuyu "muğlak" bırakmayı tercih etti.
Biden ziyaretinin ardından Erdoğan'ın bu konuda yaptığı tek açıklama şöyle oldu;
"Müttefikimiz, dostumuz, ortağımız dediğimiz devletlerin de aralarında bulunduğu kimi ülkeler ısrarla terör örgütünün gerçek yüzünü görmüyor, görmek istemiyor. Bizimle başa baş oturup konuştuğumuzda, ismini vermeyeceğim, bölücü terörü, bu bir terör örgütüdür diyor. Madem böyledir, o zaman çık, açıkça tavrını koy. Yok."

BİDEN GÜNDEME GETİRDİ, HÜKÜMET HAREKETE GEÇTİ


ABD Başkan Yardımcısı'nın Türkiye ziyaretinden sonra, hükümetin daha önce "gönülsüz/hareketsiz" durduğu bazı konulara el atması da dikkat çekti.
Biden, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinde ağırlıklı olarak Kıbrıs'ta çözüm konusuna değindi. Biden'in ziyaretinin sona ermesinden sadece saatler sonra, İstanbul'da Kıbrıs konusunda çok önemli bir gelişme yaşandı.

RUM SİYASETÇİ AKP TARAFINDAN İSTANBUL'DA AĞIRLANDI


Kıbrıs Rum Kesimi'nde ana muhalefet partisi konumundaki AKEL'in Genel Sekreteri Andreas Kiprianu İstanbul'a geldi. AKP'nin Türkiye'ye davet ettiği Kiprianu en üst düzeyde ağırlandı. Evsahipliğini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı Kiprianu, Başbakan Davutoğlu tarafından da kabul edildi. Ancak Davutoğlu'nun Kıbrıslı Rum siyasetçiyi İstanbul'daki resmi Başbakanlık çalışma ofisi olan Dolmabahçe Sarayı yerine, AKP'nin İstanbul İl Başkanlığı'nın Sütlüce'deki binasında kabul etmesi dikkat çekti.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI "IŞID'LE MÜCADELE" VURGUSU YAPTI, ANKARA'DA IŞİD OPERASYONU YAPILDI


Biden'ın Türkiye ziyaretinin hemen ardından gerçekleşen bir başka önemli gelişme ise Ankara'da yaşandı. ABD Başkan Yardımcısı görüşmeleri boyunca ağırlığı IŞİD'le mücadeleye vermişti. Biden Türkiye'den ayrıldıktan sonra saatler sonra Ankara'da polis, IŞİD operasyonu düzenledi, IŞİD bağlantılı çok sayıda kişi gözaltına alındı.

"BAŞİKA" İÇİN ANKARA, IRAK'LA UZLAŞMA ARAYIŞINA GİRDİ


Biden'in Türkiye gündemindeki bir başka önemli konu ise, Ankara ile Bağdat yönetimi arasında son dönemde kriz haline gelen Başika üssü konusunda oldu. Biden, görüştüğü Erdoğan ve Davutoğlu'na, "Bağdat yönetiminin Başika hassasiyetini" anlattı. Soruna, "Bağdat yönetimi ile birlikte çözüm bulunması" mesajı verdi. Ankara, ABD aracılığıyla Bağdat hükümetiyle temasa geçti.  Türkiye'nin kontrolündeki Başika üssünün, "uluslararası eğitim üssü" haline getirilmesi planı üzerine uzlaşıldı. Buna göre, Başika, Türk askerinin dışında diğer ülkelerin de eğitim vereceği "uluslararası bir yapıya" dönüştürülüyor.