Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Cenevre'de cuma günü yapılacak Suriye barış görüşmeleri için "davetiyeler" gönderildi ancak "davetiye karmaşası" bitmedi. Davetiyelerin gönderilmesinden sonra ortaya çıkan tablo şu; Cenevre'de "rejim" ve "muhalefet" diye iki taraf olmayacak. Hem rejim bölümünde, hem de muhalefette biraraya gelmeyecek farklı heyetler yer alacak. Birleşmiş Milletler (BM) görevlileri, bu grupları doğduran aynı masa etrafında toplamak yerine, farklı odalarda tutup,aralarında "mekik diplomasisi" yürütecek.

FOTO:Reuters - Cuma günü Cenevre'deki toplantıda Suriye'nin kaderi masaya yatırılacak.

KİMLER DAVETLİ, KİMLER DEĞİL?


Cenevre görüşmelerinde davetiyelere ilişkin son durum şöyle;

PYD'YE DAVET YOK, PYD'NİN BÜYÜK BİLEŞENİ OLDUĞU SURİYE DEMOKRATİK MECLİSİ DAVETLİ

Türkiye'nin "kırmızı çizgimiz" dediği PYD'ye davetiye gitmedi. Ancak PYD'nin en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Meclisi'nin eş başkanı Haytam Menna görüşmelere davet edildi.

PYD DIŞINDA RUSYA'NIN İSTEDİĞİ DİĞER GRUPLARA DA DAVETİYE GİTTİ

BM temsilcisi De Mistura, Suriye Demokratik Meclisi dışında, Rusya'nın ısrarla istediği bazı gruplara da davetiye gönderdi. Bunlar içinde kadın hakları savunucusu gruplar da bazı sivil toplum kuruluşları da bulunuyor.

RİYAD TOPLANTISINDA BELİRLENEN MUHALEFET HEYETİ DAVETLİ, ANCAK TEPKİLİ

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın destekleriyle, Riyad'da toplarak "Suriye muhalefet heyetini" oluşturan muhaliflere de davet gitti. Ancak Riyad toplantısı muhalifleri de, "kendilerinden başka gruplara da davetiye gönderildiği" için tepkili. BM'den "diğer gruplar neden çağrıldı, statülere ne olacak" konularında açıklama isteyen "Riyad muhalefet heyeti" gelecek açıklamalara göre "Cenevre toplantısına katılıp katılmayacaklarına karar vereceklerini" açıkladılar.

Edinilen bilgiye göre, Riyad toplantısında oluşturulan "Yüksek Müzakere Komitesi" adına, Riyad'da komite başkanı seçilen Riad Hicab'a davetiye gönderildi. Yanında da belirleyeceği 15 kişiyi daha getirmesi istendi. Ancak Hicab, "muhalefet" başlığı altında kendilerinin belirledikleri isimler dışında davetiyeler de gönderildiğini söyleyerek, "BM'den açıklama istedik. Gelen bilgileri değerlendirip, katılıp katılmayacağımıza karar vereceğiz" dedi.

GÖRÜŞMELER NASIL YAPILACAK?


Cenevre'de Cuma günü başlaması planlanan Suriye rejimi ile muhalefet arasındaki görüşmelerin "nasıl yapılacağı" konusunda da ilk bilgiler gelmeye başladı. Buna göre, Suriye'de Esad ve müttefiklerini temsil eden heyet ile "muhalif heyet" aynı masanın etrafında oturmayacak. Farklı odalarda yer alacak iki grup arasında BM görevlileri "mekik diplomasisi" yürütecek.
Bu çerçevede, hem rejimi temsil eden, hem de muhalefeti temsil edenlerin de kendi aralarında "aynı odalarda" olup olmayacakları belli değil. Hem muhalefet, hem de rejim grubu için, birden fazla oda ayrılacak. BM yetkilileri, "iki taraf arasında" değil, "pekçok taraf arasında" mekik diplomasisi yürütecek.

TÜRKİYE DE DAVETLİ Mİ? TOPLANTIYA KATILACAK MI?


Cenevre görüşmeleri, aralarında Türkiye'den de bulunduğu, Rusya, İran, ABD, Ürdün gibi ülkelerin biraraya geldiği Viyana toplantısında kararlaştırılmıştı.
Cuma günü Cenevre'de yapılacak "Suriye barış görüşmelerinde", Viyana toplantısındaki bu ülkelerin hiçbiri yer almayacak. Ancak aralarında Türkiye'nin de olduğu "Viyana grubu ülkeleri" ya da resmi adıyla "Suriye'nin dostları" grubunu oluşturan 20 ülke, 11 Şubat'ta toplanacak ve Cenevre görüşmelerinde gelinen noktayı masaya yatıracak. Cenevre görüşmelerinde gelinen nokta gözönüne alınarak, yeni strateji asıl bu önemli toplantıda kararlaştırılacak.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ NE KADAR SÜRECEK?


Cenevre'de rejim ve muhalefetin katılacağı görüşmeler için en fazla 3 ay süre biçiliyor. Bu süre içinde etkili bir sonuç çıkmazsa, görüşmeler başarısız sayılacak.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDE GÜNDEM NE OLACAK?


Cenevre görüşmelerinde iki ana başlık konusunda müzakere yürütülecek.

YÖNETİM BAŞLIĞI: Bu başlık altında, Suriye'de oluşturulacak yeni Anayasa, ülkenin yönetim sistemi, seçimler gibi konular ele alınacak.
İNSANİ KONULAR BAŞLIĞI: İkinci başlık ise, "insani konular"olacak. Bu başlık altında ateşkes ilanı, çatışmaların durması, ihtiyacı olana bölgelere insani yardım ulaştırılması, alandaki silahlı güçlerin uyguladıkları kuşatmaların kaldırılması gibi konular ele alınacak.