Cumhurbaşkanı Erdoğan Yemen'de yaptığı açıklamada, "PYD ve YPG birer terör örgütüdür. Kimse bunu farklı yere çekmeye çalışmasın. 'Suriye'deki Kürtlerin vurulması' diyenler dürüst değil" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'yle ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yemen'deki gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2216 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının tüm taraflarca uygulanması çok önemlidir. BM himayesinde Aralık 2015'te İsviçre'de gerçekleştirilen görüşmeleri bu anlamda değerli bir adım olarak görüyoruz. Bu görüşmelerin devam etmesini temenni ediyoruz. Bölge ülkelerine güvenlik hissi aşılayan Yemenli tüm tarafları tatmin edecek kapsayıcı bir çözüme ihtiyaç var" dedi.

FARKLI MEZHEPLER BİZLER İÇİN TEHLİKE VE TEHDİT DEĞİL, ZENGİNLİK OLMUŞTUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışma ziyareti kapsamında Türkiye'ye gelen Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'yle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemenli mevkidaşı Hadi'yle gerçekleştirdiği görüşmelerde Yemen ve bölgedeki son gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, "Yemen tıpkı Türkiye gibi farklı mezheplerin farklı yapıların yüzyıllardır bir arada barış içinde yaşadığı bir ülkedir. Farklı mezhepler bizler için tehlike ve tehdit değil tam tersine bir zenginlik olmuştur. Biz Yemen'in bu sıkıntılı süreci atlatacağına, barış, huzur ve istikrarı yeniden yakalayacağına inanıyoruz. Türkiye bu sıkıntılı günlerinde Yemen'in yanındadır, yanında olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

BM HİMAYESİNDE İSVİÇRE'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN GÖRÜŞMELERİ DEĞERLİ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ

Yemen'de yaşanan gelişmeler üzerinden BM Güvenlik Konseyi kararının tüm taraflarca uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Yemen'de meşru devlet otoritesinin yeniden tesisini arzu ediyoruz. Yemen'deki soruna siyasi çözüm bulmaya yönelik çabalar malumunuz devam ediyor. Sorunlara kalıcı çözüm bulunması, ancak siyasi diyalog ve meşru devlet makamlarına saygı temelinde bir mutabakatla mümkündür. Bu çerçevede 2216 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının tüm taraflarca uygulanması çok önemlidir. BM himayesinde Aralık 2015'te İsviçre'de gerçekleştirilen görüşmeleri bu anlamda değerli bir adım olarak görüyoruz. Bu görüşmelerin devam etmesini temenni ediyoruz. Bölge ülkelerine güvenlik hissi aşılayan Yemenli tüm tarafları tatmin edecek kapsayıcı bir çözüme ihtiyaç var. Bu amaçla biz de gayretlerimizi, çabalarımızı sürdüreceğiz."

BAŞTA SUUDİ ARABİSTAN OLMAK ÜZERE KÖRFEZ ÜLKELERİNE ŞÜKRANLARIMI İLETMEK İSTİYORUM

Yemen'de yaşanan olayların insani krize neden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son olaylar ne yazık ki Yemen'de insani krize de sebep oldu. Ülkede insani durumun kötüleşmesinin ardından Yemen'e insani yardım göndermiştik. STK'larımız da buradaki yardım faaliyetleriyle Yemenli ihtiyaç sahiplerinin yaralarına derman olmaya çalışıyor. Ben bu vesileyle tüm uluslararası kuruluşlara yaşanan drama sessiz kalmamaları konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Yemen'e bundan sonra da her alanda desteğimizin süreceğini ifade ediyorum. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri Katar gibi verdikleri destek sebebiyle onlara da buradan şükranlarımı iletmek istiyorum" diye konuştu.

Suriye'deki gelişmeler kapsamında Türkiye'nin uyguladığı angajman kurallarına ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu yanıtı verdi: "Rusya'nın Suriye'de rejim ile birlikte acımasızca sivil halkı öldüremeye yönelik operasyonları devam ediyor. 7'den 70'e sivil halka acımasızca yapılan bu saldırıların hedefi PYD'ye yönelik orada bir kuşak oluşturmaktır. İşin kara boyutunu da YPG ile yürütmektedir.


BATILI DOSTLARIMIZA TEKRAR SESLENİYORUM PYD VE YPG BİRER TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Batılı dostlarımıza tekrar seslenmek istiyorum. PYD ve YPG birer terör örgütüdür. Bu terör örgütlerinin bu tür bir yapılanmaya gitmesine vesile olanları tarih affetmeyecektir. PKK terör örgütünü bu şekilde kabul edenler şunu bilmeli; PYD, YPG de, ki YPG, PYD'nin silahlı bir gücüdür. Bunlar birer terör örgütüdür. Kimse bunları farklı bir yere çekmeye kalkmasın. Zaman içerisinde biz bunlara zaten bütün belgelerini bunlara verdik. Bunlar hala Suriye'de, Irak'ta buna rağmen ne yazık ki aynı oyunu oynuyorlar. DAEŞ, bizim için nasıl bir terör örgütü ise, PYD, YPG…de aynı şekilde birer terör örgütüdür.

BUNU KALKIP SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN VURULMASI DİYE İFADE EDENLER ÖNCE DÜRÜST DAVRANSINLAR

Bunlara karşı koalisyon güçleri ile bir hareketin içerisindeyiz. Ne yazık ki, koalisyon güçleri attıkları bazı adımlarla örneğin telefon açıp telefonda bizim ülkemize yönelik saldırılar karşısında silahlı kuvvetlerimizin top atışlarını ki bu angajman kurallarının işletilmesidir. Bunu kalkıp Suriye'deki Kürtlerin vurulması diye ifade edenler önce dürüst davransınlar onları dürüstlüğe davet ediyorum. Rejimin daha düne kadar, orada yaşayan Kürtlere, pasaport, kimlik dahi vermediğini kime anlatacaklar? Niye bu kimlikler verilmiyor diyen kişi benim. Neredeydi bu adamlar? Bu batı neredeydi?

PYD, YPG, DAEŞ REJİMİN ORADA ORTAYA KOYDUĞU BİR YAPILANMA MÜŞTEREK ÇALIŞIYORLAR

Şu anda PYD, YPG, DAEŞ olarak bu yapılanma rejimin orada ortaya koyduğu bir yapılanma. Ortak, müşterek çalışıyorlar. Bunun sonucunda 400 bini aşkın insan öldürüldü Suriye'de. Suriye'de rejim, ne yazık ki Rusya ile ele ele vermek suretiyle orada Müslüman insanları öldürmeye devam ediyor. Bunların yanında yer alanlara da herhalde siz de nasibinizi alırsınız diye onlara da buradan sesleniyorum."

 

DHA