Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington temasları "süprizlerle" dolu... Erdoğan'ın temasları kapsamında en ilgi çekenlerden biri de, ABD'deki Musevi Lobisi ile görüşmesi oldu. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan, "Erdoğan'ın görüşeceği Musevi lobisi temsilcileri" listesinde, kendisinin çok yakından tanıdığı bir isim vardı. Erdoğan'a önce "Musevi Cesaret Ödülü" veren daha sonra Erdoğan'ın anti-siyonist açıklamaları ve İsrail karşıtı politikaları nedeniyle bu ödülü geri alan kişi, Anti Defamation League (ADL) temsilcisi Abraham Foxman.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA


FOTO: DEPOPHOTOS / Yahudilerin kurduğu İftira ve İnkârla Mücadele Birliği'nin (ADL) Başkanı Abraham Henry Foxman.


Foxman, Erdoğan "Musevi Cesaret ödülü"nü 2003 yılında elinden aldığı kişi. Yine Mart 2014'te, Erdoğan'ın Siyonizm karşıtı söylemleri nedeniyle "dehşete düştüm" diyen ve ödülü geri isteyen kişi de Foxman'ın ta kendisi.



O dönemlerde ADL'nin Ulusal Direktörü olan Foxman, artık bu görevini bırakmış durumda. Ancak yine de Erdoğan ile görüştü.

Foxman'ın mensup olduğu ADL dışında, Erdoğan'la görüşen Amerika'daki etkin Musevi kuruluşları arasında, B'nai B'irth, Başkanlar Konferansı, Dünya Musevi Kongresi, AIPAC, Baltimore Musevi Konseyi üyeleri de bulunuyor.