İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliğince (AYBİR) düzenlenen “Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa” başlıklı konferansta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmail Kahraman gündeme bomba gibi düşen “laiklik” çıkışında bulundu. Meclis başkanı Kahraman resmen “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” dedi. Kahraman’ın sözleri ortalığı karıştırdı.

FOTO:DHA - Kılıçdaroğlu Kahraman sözlerine tepki gösterdi.


Meclis Başkanı'nın sözlerine ilk tepki CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu twitter'dan yaptığı açıklamada "CHP lideri Toplumsal barışımıza çoktandır kastedenlerin bu ilkeyi yok saymasına şaşırmamalıyız. Laiklik, herkes dinini özgürce yaşasın diye var İsmail Kahraman" dedi. Kılıçdaroğlu eleştirilerini bugünkü grup toplantısında da sürdürdü.

Kılıçdaroğlu "Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir. Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir demektir. Devlet etnik kimlik ve inanç konusunda kör olmalıdır. Devlet sen şu inançtansın, sen değilsin sana hizmet vermeyeceğim diyemez. hangi inançtan olursa olsun devlet eşit davranmak zorundadır. Laiklik toplumsal barışımızın en temel güvencesidir. Ben sayın Meclis Başkanı’na sormak isterim. Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor. Hâlâ mı ders almadın? Siyaset kurumu benim inancıma vatandaşımın inancına müdahale edemez. Laiklik o müdahaleye imkan vermeyen bir düzenlemedir. Laiklik eşitliğin de güvencesidir. Laiklik insan olmak, insana saygı duymaktır” diye konuştu.

FOTO:DHA- Devlet Bahçeli de İsmail Kahraman'ın sözlerine tepki gösterdi.

BAHÇELİ: DOĞRU BİR DÜŞÜNCE OLMAMIŞTIR


MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni Anayasa'da laiklik olmamalı" sözleriyle ilgili "Anayasamıza göre seçimli bir Meclis Başkanımızın Anayasa'nın ilk dört maddeyi tartışmaya açması doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan Anayasa değişiklikleri üzerinde düşüncelerinizi ortaya koyacaksınız, ama bu düşüncelerinizin gerçekleştirilmesinde milletimizin ön şart ve kabulü olan ilk dört maddenin içerisindeki laikliği ayrıca tartışmaya açacaksınız. Doğru bir düşünce olmamıştır. Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türkiye'yi bir başka yere sürükleyebilecek, istismara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır" dedi.

FOTO:DHA - HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ "takke düştü kel göründü" dedi.

HDP: TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ


HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım."  sözlerini eleştirerek, "Meclis Başkanı itiraf etti; takke düştü kel göründü. Din vurgusu yaparak hakimiyet ve hegemonya kurmak peşindeler. Çok dindar oldukları için mi çok dindar bir anayasa istiyorlar.? Meclis Başkanı 'dindar devletiz,  din eksenli anayasa yapılmalıdır' diyor. Bu fütursuzluktur tam anlamıyla. İnsanların halkımızın dini yaşama duygusunu, düşüncesini istismar edilmesidir buö diye konuştu. Yüksekdağ Kilis'teki duruma yönelik ise "Savaştan siyasi rant devşiriyorlar. Kilis'e o füzeler atıldı mı, attırıldı mı,  düştü mü?" dedi.

İsmail Kahraman'ın sözlerine kendi partisinden de tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı "AP'nin laiklik ile ilgili problemi yoktur" derken, Mehmet Ali Şahin ise "Biz bu sözlere katılamayız" dedi. İşte Meclis Başkanı'nın sözlerine AKP'den gelen ilk tepkiler.

FOTO:DHA - Naci Bostancı, Meclis Başkanı'nın sözlerine "katılmadıklarını" açıkladı.

NACİ BOSTANCI: AKP'NİN LAİKLE İLGİLİ PROBLEMİ YOKTUR


Kahmaran'ın sözlerine AKP'den ilk yorum parti grup başkanvekili Naci Bostancı'dan geldi. Bostancı Meclis Başkanı'nın sözleriyle ilgili “Yeni anayasada laiklik olmamalı” sözleriyle AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, “AK Parti’nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur” dedi.

FOTO:DHA - Mehmet Ali Şahin de TBMM Başkanı'nın 'laiklik' çıkışına tepki gösterdi.

MEHMET ALİ ŞAHİN: BİZ BUNA KATILMAYIZ


AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, 'Yeni Anayasa'da laiklik olmamalı' sözleri ile ilgili, "Eğer bununla kastı 'Anayasa'da laiklik ilkesi olmamalıdır' ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir" dedi.

Karabük'te TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili sözlerini değerlendiren Şahin  "Başkanımız, 'Anayasa'da laikliğin tarifi olmamalıdır' ifadesini kullanmış. Eğer bununla kastı 'Anayasa'da laiklik ilkesi olmamalıdır' ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir. Nitekim 2011'de uzlaşma masasına getirmiş olduğu anayasa teklifinde de Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik muhafaza edilmektedir. Sayın Meclis Başkanımız doğrusu neyi kastettiğini mutlaka kendisi açıklayacaktır. Laiklik devletin bir karakteridir. Bireyler devletin laiklik karakterine sahip olması gerekliliğine inanırlar. Ama herhangi bir dine de mensup olabilirler. Laiklik buna mani değildir. Dolayısıyla bir kişinin gerçek anlamda uygulanan laik bir devlette, toplumda dininin gereklerini özgürce yerine getirmesi mümkündür" dedi.

Geçmişte laiklikle ilgili birtakım uygulama yanlışlıklarından kaynaklanan sorunlar yaşandığını ifade eden Şahin, "Ama artık Türkiye'de bu anlamda bir sorun yaşanmamaktadır. Nitekim Anayasa Mahkememizin laikliğin nasıl anlaşılması gerektiğine dair son kararları aslında bu konuda tüm tereddütleri de ortadan kaldırmıştır. Biz AK Parti olarak yeni hazırlamakta olduğumuz anayasamızda da Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan demokratik olma vasfı, laiklik vasfı, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz. Etmek durumundayız. Ama laikliğin bir gerekçede açıklamasını yapmak, nasıl anlaşılması gerekir laiklik, gerekçede bunu geniş şekilde izah etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

AKP'li Mustafa Şentop "Kahraman'ın sözleri partinin görüşünü yansıtmıyor" dedi.

MUSTAFA ŞENTOP: KAHRAMAN'IN SÖZLERİ PARTİNİN GÖRÜŞÜNÜ YANSITMIYOR


TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop da Meclis Başkanı'nın sözlerine tepki gösterdi. Şentop, “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı Kahraman parti adına konuşmuyor” dedi.

Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Şentop, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na 2012 yılında verdikleri metinde Anayasa'nın ikinci maddesine ilişkin tekliflerinde "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir" ifadesinin yer aldığına dikkat çekti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Laiklik bizim metnimizde var. Şimdi yine var metnimizde." diyerek, laiklik ilkesinin metinden çıkarılıp çıkarılmamasını tartışmadıklarını ifade etti.

Daha önce sundukları metinde 2007, 2011, 2012 yıllarında hazırlanan metinlerde ve hazırlığı süren metinde de laikliğin yer aldığını anlatan Şentop, "Türkiye'nin laiklikle ilgili problemi, ilkeden, kavramdan değil uygulamadan. 28 Şubat'ta da Anayasa'da laiklik vardı, şimdi de var. Ama din hürriyetiyle ilgili uygulamalar değişti. Sadece hükümetin değil Anayasa Mahkemesi'nin kararları da değişti, Danıştay'ın da değişti. Dolayısıyla jakoben yaklaşımlarla uygulanan laiklik ilkesi ile din hürriyetini esas alan laiklik yorumu arasında farklar var. Türkiye'de sorun laiklikle ilgili değil, uygulaması ve içeriğiyle ilgili. Türkiye artık o konuda çok ciddi mesafeler aldı. Ben konuşmanın bütününe bakmadım. Meclis Başkanı'mız daha önce Birlik Vakfı Başkanı iken kendileri bir metin hazırladılar. Bir çalışma yapıldı. Sadece Birlik Vakfı'nın değil, birçok STK'nın daha öce Türkiye'deki bu jakoben laiklik uygulamalarını dikkate alarak, laiklik kavramı yerine, 'laikliğin tanımını Anayasa'ya koyalım' yaklaşımları vardı. Muhtemelen Sayın Kahraman, buna binaen böyle bir şey söylemiş olabilir." diye konuştu.