Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasının ardından Türkiye'de en çok sorulan soru, "Zarrab tutuklanacağını bilerek mi gitti" sorusu oldu. Zarrab'ın, ABD adalet sisteminde olan "uzlaşma"dan yararlanabileceği, "itirafçı" olarak cezasını düşürebileceği yorumları yapıldı.
Ancak Zarrab'ın tutuklandığı Miami Mahkemesi tutanağındaki bir ayrıntı, Zarrab'ın tutuklanmasının kendisi için "tam bir sürpriz" olabileceğini gösteriyor.
Miami mahkemesi tutanağında, Zarrab'ın gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı ilk mahkemede, ABD'nin en ünlü avukatlık bürolarından Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton tarafından savunulduğu bilgisi yer aldı. Ancak tutanakta, "Stapleton'un geçici avukat" olduğu bilgisi de yer aldı.

EĞER TUTUKLANACAĞINI BİLSEYDİ, NEDEN ASIL AVUKATINI YANINDA GÖTÜRMEDİ


Tutanakta yer alan "geçici avukat" bilgisi de, Zarrab'ın ABD'ye girişinde "tutuklanacağından haberi olmaması" ihtimalini güçlendirdi.
Zarrab'ın, davadan haberi olup da, "ABD adaleti ile anlaşma" amacıyla gitmesi halinde, mutlaka avukatını da önceden ayarlayacağı ve dolayısıyla "geçici avukatla mahkemeye çıkmayacağı" yorumları yapıldı.