Şırnak'ın sokağa çıkma yasağının bugün 05.00-19.30 saatleri arasında kısmen kaldırıldığı Cizre İlçesi'nde, halk 79'uncu günde sokağa çıktı. İlçede günlerdir süren çatışmalar nedeniyle evleri harabeye dönen aileler büyük üzüntü yaşadı. İlçeden ayrılanlar da evlerine dönmek için uzun araç kuyrukları oluştururken, bazıları yürüyerek ilçeye geldi.


Foto: DHA -Cizre'de yasak 79. günden sonra 'kısmen' kaldırıldı


 

Şırnak Valiliği, Cizre İlçesi'nde 14 Aralık 2015 tarihinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için getirdiği sokağa çıkma yasağı bugünden itibaren 05.00 ile 19.30 saatleri arasında kaldırıldı. İlçede kalanların da 79'uncu günde ilk kez sokağa çıktığı Cizre'de günler süren çatışmaların izleri de ortaya çıktı.

Foto: DHA -Cizreliler 79 gün sokağa çıktı


İlçede özellikle Cudi, Yafes, Nur ve Sur mahallelerinde meydana gelen patlama ve  yapılan operasyonlar sırasında evlerin büyük bölümünün harabeye döndüğü ve kullanılamaz hale geldiği görüldü. İlçeden ayrıldıktan sonra hendek ve barikatların bulunmadığı Dağ, Şah ve Dicle mahallelerinde oturanlar ilk kez korkmadan evlerinden çıkarken, bu mahallelerdeki yakınlarının yanında kalan diğer mahalle sakinleri ise, ilk iş enkaza dönen evlerine bakmaya gitti.

Foto: DHA -Cizre'de evlerin büyük bölümünün harabeye döndü


Çatışmalarda büyük hasar gören Nur ve Cudi mahallelerinde oturanlar yasağın kalkması ile evlerine giderken, birçoğu enkaz yığınları ile karşılaştı. Çatışmalarda bazı ev ve binaların tamamen yıkıldığı ve enkaz haline geldiği görülürken, bazı aileler de bu evlerden sağlam kalan eşyasını çıkarmaya çalıştı. İlçe merkezindeki operasyonlarda hasar görmeyen işyerleri ise sahipleri tarafından günler sonra ilk kez bugün açıldı.

Foto: DHA


UZUN KUYRUKLAR

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar nedeniyle Cizre'deki evlerini terk eden aileler ilçeye dönerken yollarda araç kuyrukları oluştu.

Foto: DHA -Cizre'de yasak kalkmasının ardından şehre dönmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu


Yasağın kaldırılması ile birlikte ilçede operasyonlar başladığı günden önce ve sonra ilçeden ayrılmak zorunda kalan Cizreliler, yasağın kalkacağını duyunca bugün sabah saatlerinden itibaren ilçeye akın etti.

İlçenin Şırnak ve Nusaybin yönündeki giriş çıkışlarını kontrol altına alan güvenlik güçleri, ilçeye girmek isteyenlerin araçlarını arayarak kimlik kontrolü yaptı. İlçenin her girişinde de uzun araç kuyrukları oluştu.

ENKAZDA CESET BULUNDU

Cizre'nin Cudi Mahallesi'nde hasar gören evine gidenler, hasar gören bir binanın enkazında erkek cesedi görünce polise haber verdi. Ceset, otopsi yapılmak üzere Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Foto: DHA


23 NUMARALI BİNA

Bu arada operasyonlar sırasında, bazı yaralıların bulunduğu söylenen ve PKK'lıların ateş açarak güvenlik güçlerini günlerce yaklaştırmadığı Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaradaki apartmanın da tamamen çöktüğü görüldü.

Operasyonlar sırasında HDP'li milletvekilleri ile sosyal medyada, söz konusu binanın bodrum katında çok sayıda yaralanın bulunduğu iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine bölgeye ambulanslar gönderilmiş, ancak teröristlerin ateşi üzerine sağlık görevlileri binaya yaklaşamamıştı. DHA