Türkiye'nin ciğerini yakan 'kara' haber geleli tam iki yıl oldu. Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçen Soma maden faciasında 301 madencimiz şehit oldu.

O GÜN VE SONRASINDA NELER YAŞANDI... İŞTE SOMA'DAN AKILLARDA KALANLAR


Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı.

soma-880-2
Maden İş Sendikası yetkilisi Soma Kömürleri Yeraltı Kömür İşletmeleri’ne ait maden ocağında "trafo patlaması nedeniyle çıktığı sanılan yangının vardiya değişimi sırasında meydana geldiği yüzlerce işçiden haber alınamadığı" söyledi ve acı haber yürekleri yaktı, kavurdu...

soma-880-4

TANER YILDIZ SOMA'YA GELDİ


Binlerce madenci yakınının zamanla yarışı başladı... Eşinen, oğlundan, kardeşinden bir haber alabilmek günlerce beklediler... Ancak zaman ilerledikçe acı tablo daha da büyüdü... Yetkililer "300 civarı işçinin mahsur kaldığı ancak yangın nedeniyle durumun vahim olduğu" söylediler. Ardından hükümetten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma’ya geldi...

Yüreği yanan madenci yakınları bilgi istedi, sorumluları istedi, gözyaşları içinde protestolarda bulundu...
soma-880-5

Faciadan bir gün sonra... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilk resmi açıklamayı yaptı. Saat başı açıklamalarla gelişmelerle ilgili bilgi vereceğini ancak ölü sayısıyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmayacağını söyledi. Taner Yıldız bu açıklamasının ardından 01.45’te yeniden basının karşısına çıktı 787 işçiden 151’inin hayatını kaybettiğini, 76 yaralı olduğunu 360 işçinin tahliye edildiğini belirtti.

 

14 Mayıs 2014 günü 05.00’te ise yeniden basının karşısındaydı “201 işçi hayatını kaybetti, 4’ü ağır 80 yaralı var” dedi. Milli yas ilan edildi. O dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’ya geleceği duyuruldu.
soma-880-6

"SEDYE KİRLENMESİN..."


Kurtarma çalışmaları sırasında da yürek burkan görüntüler vardı. Madenden sağ kurtarılan işçilerden Murat Yalçın’ın sözleri tüm Türkiye’yi gözyaşına boğdu. Ambulanstaki sedyeye alınan Yalçın, sağlık görevlilerine, “Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin” diye sordu. “Hayır çıkarmayın, bir şey olmaz” sözleri üzerine sedyeye uzandı.
soma-880-7

ERDOĞAN SOMA'YA GELDİ


Dönemin Başbakan'ı olan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının yaşandığı bölgeye geldi. Erdoğan, Soma'da madendeki yangında ölenlerin sayısının 238, yaralı sayısının ise 80 olduğunu açıkladı.
soma-880-8

Erdoğan, basın açıklamasının ardından bir grup vatandaş tarafından protesto edildi. Vatandaşlar, "Hükümet istifa" şeklinde slogan attı. Erdoğan’ın Soma ziyaretinde bir vatandaşa yumruk attığı iddia edilen görüntüler gündeme bomba gibi düşmüştü.

soma-880-10

'O TEKME' TÜM SOMA'YA ATILDI!..


Protestoların ardından konvoy hareket ederken Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in protestoculardan birini özel harekat polisleri yere yatırmışken tekmelemesi ise unutulmayan anlardan biri olarak hafızalara kazındı.
soma-880-11

YAN YANA GÖMÜLDÜLER


Hayatını kaybeden işçiler yan yana toprağa verildi... Soma Mezarlığı’nda mezar kazılırken yürek yakanlar bu görüntüler hafızalardan silinmedi... Yan yana toprak altında can veren baba-oğullar, kardeşler, yine yan yana toprağa verildiler... Soma dışında en çok kayıp veren ilçeler Savaştepe, Kınık, Elmadağ olmuştu.

alp-gurkan

ALP GÜRKAN İLK KEZ KAMERA KARŞINDA


301 madencimizi kaybettiğimiz facianın ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan ilk kez kameralar karşısına geçti...
battaniye

O BATTANİYEYİ KIZILAY'A İADE ETTİ, HERKESİ DUYGULANDIRDI


Madende çalışan Ahmet Yankın, ocakta ölen ağabeyinin naaşının taşındığı battaniyeyi “İhtiyacı olan başka kişiler de kullanır” diyerek Kızılay’a iade etti. Daha sonra o battaniye Kızılay müzesinde sergilenmeye başlandı...

polis-mudahalesi

MADENCİ YAKINLARINA DA POLİS MÜDAHALESİ


5 bin kişilik bir grup protesto yürüyüşü yaptı. Polis müdahalesi ve aralarında avukatların da olduğu 36 kişiye gözaltı gerçekleşti. Manisa Valiliği, Soma’da eylem yasağı ilan etti...
soma-880-12

5 GÜN SONUNDA SAYI 301 OLARAK AÇIKLANDI


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir kez daha basının karşısına çıktı. Beş gün sonra hayatını kaybeden madenci sayısı 301 olarak açıklandı. Madende hiçbir işçi kalmadığını belirten Yıldız, arama kurtarma çalışmalarını sonlandırdıklarını duyurdu.
soma-880-13

İLK GÖZALTILAR 17 MAYIS'TA


Soma Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ilk gözaltılar gerçekleşti. Gözaltı kararı çıkartılan 26 kişiden Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ile teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik tutuklandı.

 

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ise Genel Müdür Ramazan Doğru’nun ‘sahte belge’ iddiası üzerine yeniden gözaltına alındı daha sonra da tutuklandı.
soma-880-14

MADENLERDE ÇALIŞMALAR DURDURULDU


18 Mayıs'ta İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı incelemeler sonucu Soma’daki maden ocağının güvenliğini sağlamak dışında yer altındaki bütün işlemlerin durdurulmasına karar verildiği duyuruldu.

MECLİS'TE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU


TBMM’nin 21 Mayıs 2014 tarihli 91’inci Birleşiminde Manisa’nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Maden Kazalarının Araştırılarak Alınması Gereken İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu.

soma-880-15

126 SAYFALIK ÇARPICI BİLİRKİŞİ RAPORU


Bilirkişi raporu Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı’na 18 Eylül’de ulaştı. Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur ve İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk’ın hazırladığı 126 sayfalık raporda dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

Rapora göre kaza önceden önlenebilirdi. Bilirkişi raporuna göre 301 madenciyi ölüme götüren 20 ihmal ve kusur tespit edilirken kazanın oluş şekli şöyle anlatıldı: “Topuk olarak bırakılan kömürün kontrolsüz bir şekilde kendiliğinden yanması sonucu oluşan CO’in temiz hava girişine ulaştı. temiz havayla temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüştü. Bu yangının 4 no’lu kömür nakil bandının bulunduğu yola sirayet etti. Bu bölümdeki ve 3 no’lu kömür nakil bandının bulunduğu yoldaki bant, ahşap tahkimat, PVC borular ve elektrik kablolarını tutuşturdu. Su ile soğutma çalışmaları sonucu açığı çıkan zehirleyici ve boğucu gazlar 301 madenciyi zehirledi. Otopsi sonuçlarına göre ölümlerin büyük çoğunluğu CO zehirlenmesidir.”

Bilirkişiler, bu tespitlerine göre, gerekli önlemleri almayan İşveren (yönetim kurulu başkanı), işveren vekilleri, daimi nezaretçi, teknik nezaretçi, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amirleri, iş güvenliği uzmanları, ocak havalandırma mühendisi, sensör kayıtlarından sorumlu personel, TKİ ELİ kontrol baş mühendisi, TKİ ELİ Eynez ocağı kontrol mühendisleri, üretim izni veren Maden İşleri Genel Müdürü, MİGEM kontrol ve denetleme elemanları, iş teftiş kurulu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş müfettişlerini asli kusurlu buldu. Türkiye Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve İşletme Müdürü de asli kusurlu bulundu.

Sanıkların yargılanma süreci hala devam ediyor...