Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da "1.Kömür Eylem Planı Çalıştayı"na katıldı.

Şişli'de bir otelde düzenlenen çalıştaya Bakan Albayrak'ın yanı sıra Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, bakanlık bürokratları ile sektör temsilcileri ve işadamları katıldı.


"YERLİ KÖMÜRDE HEDEFLERİMİZ DAHA YUKARILARDA"

Çalıştayın açılışında konuşan Berat Albayrak, Türkiye'nin yerli kömürden elektrik üretimi kapasitesinin potansiyeline inandıklarını söyledi. 2015 itibariyle kömürün elektrik üretim portföyündeki payının yüzde 12'lerden yüzde 16'ya çıkardıklarını belirten Bakan Albayrak, "Neredeyse 3'te 1 oranında artmış. Ancak yeterli değil. Hedeflerimiz daha yukarılarda. Yerli kömürde , hem ithalata hem istihdama hem de yerli kalkınmaya çok önemli bir katkı yapıyoruz, yapacağız" diye konuştu.


"KİMİN NE DEDİĞİ PEK FAZLA ÖNEMLİ DEĞİL"

Albayrak, "Bugün 10 binlerde olan kurulu güç kapasitesi şu rezervlerle ki, yeni bulacaklarımızı bir kenara koyuyorum; önümüzdeki dönem çok daha güzel, verimli rezervleri sondajlarla keşfedeceğiz. Bu çerçevede bakıldığında kimin ne dediği pek fazla önemli değil" dedi.


"TÜRKİYE'DE YERLİ KÖMÜRÜ YÜZDE 12'LERDEN 16'LARA ÇIKARDIK KIYAMET KOPUYOR"

"Burada kömür sektörünün paydaşları olarak kömürün öneminin farkındayız" diyen Berat Albayrak , "Ancak bir de anti kömürcülük yapmaya çalışan, anti kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız. Hele hele dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere kömürden bu kadar faydalanıldığı, yararlanıldığı bir atmosferde onların çok dediklerine bakmayacağız. Avrupa'ya bakıldığında yüzde 84 kömürden üretiyor elektriğini. Amerika yüzde 45, İngiltere yüzde 39...Dünya ortalaması yüzde 40'ın üzerinde, ancak Türkiye'de yerli kömürü yüzde 12'lerden 16'lara çıkardık kıyamet kopuyor. Kimse kusura bakmasın, biz bu kaynağımızı sonuna kadar kullanacağız" ifadelerini kullandı.


"EYLEM YAPMAYA YELTENEN BİRİLERİ ENERJİLERİNİN EN ÇOK KİRLETEN ÜLKELERE GÖTÜRSÜNLER"

Berat Albayrak, yapılan çalışmaların, Avrupa Birliği çevresel etki kriterleri içerisinde koyduğu üst limitlerin altındaki kriterlerle yapılacağını ifade etti. Albayrak, "Herkesten daha çok çevreciyiz. Çünkü biz ceddimizi de neslimizi de biliyoruz. Ecdadımız insan haklarında, çevrecilikte yüzlerce yıllardır hep en önlerdeydi. Bizler de torunları olarak onların önünde olacağız. Tüm canlıları, doğayı, tabiatı, birileri gibi sloganik değil; hem eylemler sloganlar hem de dünyayı en çok siz kirletiyorsunuz. Kimse kusura bakmasın Türkiye emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir. Birileri boş boş konuşmasın. Eylem yapmaya yeltenen birileri enerjilerini en çok kirleten ülkelere götürsünler, orada yapsınlar" dedi.


AKADEMİSYENLERE, FİNANS VE ÖZEL SEKTÖRE SESLENDİ

Türkiye'nin maden çıkarmada sektörün gelişebilmesi için AR-GE'de, araştırma, verimlilik ve çevrecilik anlamında akademisyenlere büyük iş düştüğünü kaydeden Bakan Albayrak, bu konuda akademisyenlerin katkılarının daha yoğun olmasını beklediklerini dile getirdi. Finans ve özel sektöre de seslenen Albayrak, "Tıpkı 15 Temmuz'da milletimiz bu ülkeye sonuna kadar inandıysa bundan sonrasında da daha cesur olarak, bu büyümeye daha fazla katkı yaparak, dirayetli bir şekilde yatırımlarımızı durdurmadan son sürat devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


"DAHA FAZLA ÜRETEYİM HIRSINA AMAN ALDANMAYALIM"

Bakan Albayrak, kömür üreticilerinden yatırımlarında, projelerinde çalışma koşullarının ve çevre boyutunun ihmal edilmemesini istedi. Albayrak, "Üretim hırsına kapılarak, üretilmesi gerekenden daha fazla üreteyim hırsına aman aldanmayalım. Tamamen bilimsellik içerisinde üretilmesi gerektiği kadar üretimimizi yapalım" dedi.


Çalıştayın açılış oturumunda Berat Albayrak'ın yanı sıra Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz da birer konuşma yaptı. Çalıştay iki gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek.


 

DHA