VAN, (DHA)HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verererek internet erişiminde yaşanan sıkıntıyı sordu.
Başbakan Binali Yıldırım'dan Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğü'nün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevap isteyen Milletvekili Botan verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
"Ulusal ve yerel birçok yayın organında Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa gibi Kürt kentleri başta olmak üzere birçok ilin genelinde dün itibariyle (26.10.2016) hem sabit, hem de mobil hatlardan internete erişimin saat 10.30'dan itibaren 12 saati aşkın süreyle kesildiği yer almıştır. Söz konusu illerin genelinde eş zamanlı olarak uygulamaya konulan internet kesintisi ve/ya kısıtlamasının bugün de (27.10.2016) devam ettiği bilgisi alınmıştır. Anayasa'nın 22'nci maddesi haberleşme hürriyetini ve 26'ncı maddesi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini garanti altına almasına rağmen herhangi bir hukuksal süreç işletilmeden ve resmi açıklama yapılmadan söz konusu illerde internetin kesilmesinin bir keyfiyet arz ettiği dikkat çekmektedir. Buna bağlı olarak bölgede elektrik kesintilerinin yarattığı mağduriyetlere benzer mağduriyetlerin de ortaya çıktığına yönelik yurttaşlarımızdan yoğun bir şekilde çeşitli şikayetler almaktayız. Aynı şekilde internet kesintisinin; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasının protesto edilmek istendiği saate denk getirilmesi de manidar görülmektedir. Bu tür kesintilerin önceden planlanmadan ve olası mağduriyetler hesaba katılmadan yapılmasının politik bir karar olduğu gerçeğinin yanında; iş sektörü, bankacılık faaliyetleri ve fatura ödeme gibi işlemleri de aksattığı gibi yurttaşları da günlük hayatın vazgeçilmezi olan internet erişiminden yoksun bırakarak toplu bir cezalandırma durumunu ortaya çıkarmıştır."

DHA