Erhan TEKTEN/İSTANBUL, (DHA) ARALARINDA sendikacı, akademisyen, sanatçı, gazeteci ve yazarların olduğu imzacıların çağrı metniyle duyurulan, 'Gericiliğe, Emperyalizme ve Darbecilere Boyun Eğmeyeceğiz' başlıklı miting yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.



"BERKİN ELVAN'IN ANNE VE BABASI DA KATILDI"

Kartal Meydan'da saat 17.00 sıralarında başlayan miting için gelenler, üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı. Mitinge katılan bazı konuşmacılar ve vatandaşların üzerlerinde Che Guevara tişörtü taşımaları dikkat çekti. Mitinge katılanlar, "Örgütlü bir halkı, hiçbir kuvvet yenemez", "Her yer Taksim, her yer direniş" ve "Yağma yok, Sosyalizm var" şeklinde sloganlar attı. Gezi olayları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan da mitinge katıldı.



"CHE VURGUSU"

Mitingde konuşan Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi ve Sol Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan, "Konuşmama önce Che'den başlayacağım. Dediler ki, yerlisi varken yabancı kahramanları niye taşıyorsunuz yüreğinizde Biz de yerlisi de var. Onlar Abdülhamit'i, Vahdettin'i alsınlar göğüslerinde taşısınlar, biz Mustafa Kemal'i alalım. Onlar Saidi Nursi'yi taşısınlar göğüslerinde, biz Mustafa Suphi'yi taşıyalım. Onlar Adnan Menderes'i bayrak yapsınlar, biz Nazım Hikmet'i yapalım. Onlar Süleyman Demirel'in peşinden yürüsünler, biz Deniz Gezmişlerin peşinden yürüyelim. Kenan Evren onların olsun, Aziz Nesin bizim olsun. İnsanın yerlisi yabancısı olmaz. İnsanın gericisi olur, emperyalisti olur. Bir de devrimcisi olur, yurtseveri olur, ilericisi olur. Onları da biz burada taşıyacağız. 15 Temmuz gecesi Türkiye'de bir darbe girişimi oldu, herkes bu darbeye karşı çıktı. Öte yandan 12 Eylül'de, 12 Mart'ta darbeleri alkışlayanlar da bu darbe girişimine karşı çıktı. Şimdi darbeye karşı çıkmak moda. Biz bu modaya uymak için burada değiliz. Biz, darbelerin gerçek anlamını haykırmak için buradayız. Biz bugün burada toplandık. Söylenmeyen de çok şey var. Çünkü emperyalizme karşıyız, o yüzden toplandık. Bugün burada söylenmeyeni söylemek için toplandık. Biz bunun için, laik bir Türkiye için buradayız" dedi.



"MİTİNGİN ARDINDAN YÜRÜYÜŞ"

Sanatçı Levent Üzümcü, Gazeteciler Enver Aysever ve Serpil Güvenç de mitingde birer konuşma yaptı. Miting, Nejat Yavaşoğulları'nın verdiği konserin ardından sona erdi. Mitingi ardından gruptan bazıları ellerinde flamalarla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlar atan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

DHA