BAŞBAKAN Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi.
Öğleden sonra Gaziantep'e gelen Veysi Kaynak, bir otelde STK temsilcilerinin yer aldığı toplantıya katıldı. Toplantıya Veysi Kaynak'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti Milletvekilleri Ahmet Uzer, Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Abdülkadir Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve STK temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin bir daha yaşanmaması için hükümet olarak gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. Yapılan darbe girişiminin bugüne kadar girişilen en kanlı kalkışma olduğunu söyleyen Kaynak, "15 Temmuz akşamı yaşanan hain darbe girişiminden dolayı, Çanakkale harbini yeniden yaşatan, Kurtuluş Savaşını yeniden yaşatan aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum. Şehit sayımız 240 oldu sanırım bugün, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, Gazilerimize minnetlerimizi sunuyorum. Tarihin kaydettiği en vahşi en acımasız, en canice işlenen bir sapkın din anlayışıyla yapılan darbe girişiminin tekrarlanmaması içinde hükümet olarak, önemli tedbirler aldık ve önemli tedbirler almaya devam edeceğiz" dedi.
18 MİLYON SURİYELİ HASTANELERİMİZDE MUAYENE EDİLDİ
Yapılan toplantının ülkede yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili yapılacak yeni düzenlemeler için istişare toplantısı olduğunu dile getiren Kaynak, Türkiye'de 2 milyon 750 bin Suriyelinin yaşadığını ifade ederek şöyle konuştu:
"2011 yılında bir diktatörün kendi halkının kendi milletinin üzerine bomba yağdırmasıyla başlayan bir süreç Suriye halkının yüzde 60'ının yerinden oynamasına neden oldu. Bombaların ayırmadığı çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek kendi can güvenliğini sağlamak için gerek Suriye içerisinde ama özellikle Suriye dışarısında kendilerine emniyetli bir yer ayırdılar. Suriye dışına hicret eden kardeşlerimizin yüzde 55'inden fazlası Türkiye'yi kendisine sığınacak liman olarak gördü. Şimdi aramızda bizim sınırlarımız içerisinde 2 milyon 750 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. 5 yılı aşkın bir süredir burada bulanan kardeşlerimiz için bizim artık yeni şeyler konuşmamız gerektiğini biliyoruz. Ülkemizde barınan Suriyeli kardeşlerimizin 960 bin okuma çağında çocuğu var bunun yalnızca 310 binini eğitebiliyoruz. Türkiye'nin hastanelerini, sağlık tesislerini Suriyeli kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Şu ana kadar 18 milyon Suriyeli hastayı muayene etmiş bizim doktorlarımız. Yine sayısı 600 bine varan cerrahi müdahale yapmışlar. Birçok şehrimizde, birçok geçici barınma merkezlerimizde ayrıca çeşitli meslek edindirme kursları, çeşitli rehabilitasyon faaliyetleri ve bu faaliyetlere yönelik projeler hayata geçirilmiş. Bugün yapacağımız toplantıda Suriyeli misafirlerimiz için yapılacak yeni düzenlemeleri istişare edeceğiz."

DHA